Cuidadores es manifesten contra el “silenci social” davant la seva precarietat laboral

El Sindicat SAD reclama aturar la mercantilització i municipalitzar el servei d’atenció a domicili


Les cuidadores del SAD Catalunya, acompanyades de Las Kellys, Sindillar, Moviment de Residències i el Sindicat de Mares per a la Diversitat Funcional, entre altres col·lectius i entitats afins, s’han manifestat aquest dissabte a la plaça Sant Jaume de Barcelona per denunciar la precarietat laboral i el “silenci social” de la situació de cuidadores, treballadores de la llar i serveis de neteja. 

Pilar Nogués, presidenta del Sindicat SAD (serveis d’atenció a domicili), ha assegurat que el sector està “feminitzat i empobrit”, sobretot, perquè molts serveis públics per als quals treballen estan externalitzats: “Aquest servei públic no pot estar en mans d’empreses voltors que s’emporten la partida pressupostària dels ajuntaments i que no els arribi a les treballadores ni una tercera part”, ha lamentat. 

I és que, segons afirmen des del sindicat en un comunicat, la discriminació que pateixen és “més feridora” quan és de coneixement públic que els ajuntaments paguen 20 euros l’hora pel seu treball, mentre que les “empreses intermediaries” els paguen menys d’una tercera part del que facturen a l’ajuntament. “L’empobriment té cara de dona”, assenyalen des del Sindicat SAD. 

“Aquest servei no pot estar mercantilitzat; volem municipalitzar aquest servei i exigim que es faci una taula de treball, que s’escolti a les cuidadores per a un nou model de qualitat”, ha sentenciat Nogués. 

Les professionals del servei d’atenció domiciliària també s’han manifestat a Madrid, assenyalant així que es tracta d’un “malestar col·lectiu a escala estatal”. A tot el territori espanyol es calcula que hi ha més de 120.000 dones treballant en aquest servei, al qual s’hi destinen més de 600 milions d’euros anuals. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article