Les llars de Barcelona amb ingressos màxims de 25.000 euros queden excloses del mercat d’habitatge

En 115 dels 243 municipis de la demarcació el preu mitjà del lloguer estaria fora del seu abast


Amb l'actual preu mitjà de l’habitatge, tant de compra com de lloguer, les llars de la demarcació de Barcelona amb uns ingressos màxims de 25.000 euros anuals quedarien excloses del mercat ja que haurien de destinar a aquesta partida més del 30% dels seus ingressos. 

Segons l’informe anual de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona, el col·lectiu més afectat seria el dels joves d’entre 18 i 39 anys, ja que gairebé la meitat de les llars encapçalades per persones d’aquesta franja d’edat (45,3%) estarien per sota d’aquests ingressos. Centrant-se en el lloguer, l’informe apunta que en 115 dels 243 municipis de la demarcació de Barcelona el preu mitjà estaria fora de l’abast de les llars per sota dels 25.000 euros anuals.

Aquest informe anual també fa un repàs de l’evolució del lloguer i la compravenda d’habitatges el 2021. Al respecte, cal destacar la recuperació de la dinàmica del mercat residencial: s’han formalitzat 128.381 nous contractes de lloguer a la metròpoli de Barcelona, un 25,5% més que un any abans; i 67.230 transaccions de compravenda d’habitatges a la metròpoli de Barcelona, el que representa un increment del 37,7% respecte a l’any anterior.

Durant el 2021 també han crescut els nous expedients que han arribat a les meses d’emergències: 450 a la mesa de la ciutat de Barcelona i 2.334 a la de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Tot i que encara són valors inferiors als de l’any 2018 (614 i 2.499 respectivament), és probable que aquest increment tingui continuïtat en el futur més proper atès l’actual context inflacionista i les seves possibles repercussions macroeconòmiques.

D’altra banda, a partir de l’estadística judicial, es constata que la gran majoria dels llançaments estan relacionats amb el lloguer en detriment dels hipotecaris. En concret, a la demarcació de Barcelona durant els darrers tres anys més del 80% han estat deguts a l’incompliment de la Llei d’Arrendaments Urbans.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article