‘Tu no la veus, però existeix’: una campanya per visibilitzar la discapacitat orgànica

COCEMFE Barcelona denuncia les discriminacions a què han de fer front les persones que viuen aquesta realitat


Cansament, visió borrosa, dolor, marejos. Aquests són alguns dels símptomes amb què les persones amb discapacitat orgànica han de conviure mentre afronten la seva vida diària. Però, amb el que sobretot han de conviure, és amb la incomprensió, perquè els seus símptomes –i, de retruc, elles– són invisibles. Per què hauríem de deixar seure a algú a l’autobús si no compleix els “requisits” descrits en els seients prioritaris? Si no porta crossa, ni està embarassada, ni és anciana ni, en definitiva, presenta alguna de les característiques més identificades i estereotipades de la discapacitat?

Per trencar amb aquesta invisibilitat, la Federació Francesc Layret COCEMFE Barcelona —amb el suport de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), que ha cedit espais de la xarxa de metro i autobusos per difondre la iniciativa— ha posat en marxa la campanya ‘No som invisibles’ que, sota la consigna ‘Tu no la veus, però existeix’, busca visibilitzar i reivindicar el reconeixement oficial i social de la discapacitat orgànica, alhora que denunciar les diverses discriminacions a les quals han de fer front les persones que viuen aquesta realitat.

Segons la patologia, les persones poden sentir dolor, fatiga, canvis de temperatura, suors o febre, entre més de 90 símptomes. A causa dels efectes secundaris de la medicació, que pot afectar negativament a diversos òrgans, moltes persones que pateixen algun tipus de discapacitat orgànica, en comptes de millorar, van empitjorant al llarg de la seva vida.

“La manca de reconeixement d’aquest tipus de discapacitat comporta dificultats socioeconòmiques i psicofísiques que fan que les persones a les quals afecta no tinguin cobertes les seves necessitats”, alerten des de la fundació. I és que la falta de coneixement i comprensió de la seva situació impacta de forma directa en l’atenció sociosanitària, així com en l’accés o el manteniment del lloc de feina o en les oportunitats educatives i formatives.

És per això que COCEMFE Barcelona llança aquesta campanya que, a través d’infografies i càpsules de testimonis de persones amb discapacitat orgànica, així com d’entrevistes a metges de renom que tracten les malalties que la generen, vol “sensibilitzar la ciutadania, les administracions, el Govern, els professionals de la salut i tots els sectors de la societat en general, perquè obrin els ulls davant d’una discapacitat ‘invisible’, que fa que les persones que la pateixen sentin que no existeixen per al sistema”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article