Acord per augmentar un 8% el IRSC després de més de dotze anys congelat

La Taula del Tercer Sector considera que és “l’avenç social més important dels últims anys”


L’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), augmentarà un 8%, arribant al voltant dels 615 euros mensuals. Així ho ha acordat el El Govern de la Generalitat, els principals sindicats (CCOO i UGT) i les organitzacions empresarials de Foment i Pimec. Aquesta actualització, que s’inclourà en els pressupostos de la Generalitat per al 2023, és la primera que es realitza des de l’any 2010 i era una demanda històrica del tercer sector i altres agents socials.

L’IRSC és l’índex de referència per valorar la situació de necessitat i, per tant, condiciona tant l’accés a diverses prestacions socials com la quantia de les mateixes. En total, es destinaran 144 milions d’euros més a les prestacions, essent la renda garantida de ciutadania (RGC) la principal de totes. D’aquesta manera, després d’aquest acord, l’IRSC es tornarà a situar clarament per sobre del Indicador Público de Renta de Efectos Múltiples (IPREM), el seu equivalent a nivell estatal, a partir de l’any que ve.

D’altra banda, a l’acord també contempla la reclamació a l’Estat espanyol per traspassi al Govern de la Generalitat la gestió de l’ingrés mínim vital (IMV) per assegurar i rendibilitzar socialment la complementarietat de la renda garantida i la prestació estatal.

“L’avenç social més important dels últims anys”, diu la Taula

Per la seva banda, la Taula del Tercer Sector considera que l’increment del barem que dona accés a les prestacions és “l’avenç social més important dels últims anys” i insta els partits polítics a aprovar nous pressupostos per aplicar-lo.

Així, des de l’organització que aglutina a les entitats del tercer sector han manifestat que el Govern s’ha fet seva la demanda de la Taula, que fa anys que reclamava actualitzar aquest indicador que estableix si una persona pot tenir accés a una prestació social, i que no s’actualitzava des de fa dotze anys, tot i que recorden que l’augment del 8% era el llindar mínim que reclamaven les entitats socials.

Per a la Taula, es tracta d’un “gran avenç per a la garantia dels drets socials” perquè permetrà que més persones en situació de pobresa i exclusió tinguin accés a les prestacions socials, enmig d’una crisi social sense precedents, i perquè l’import percebut per les persones beneficiàries de la renda garantida de ciutadania s’acostarà més a l’encariment del cost de la vida experimentat durant els últims anys.

A banda de l’increment, les entitats socials recorden al Govern que és primordial acordar un model de revisió per evitar una congelació com la de l’última dècada. “Estem convençudes que el Govern comparteix amb nosaltres que, amb aquest augment de l’IRSC, encara no s’assoleix una xifra suficient per assegurar una vida digna i que caldrà continuar-hi treballant”, afirma la Taula del Tercer Sector Social que insisteix a apel·lar a la responsabilitat dels partits polítics.

“Ara més que mai és imprescindible que es posin d’acord per tirar endavant uns nous comptes perquè sinó aquesta mesura no es podrà aplicar. No ens ho podem permetre en un moment tan crític com aquest en què les llars cada cop s’estan empobrint més”. L’aplicació d’aquesta mesura només serà efectiva si es tiren endavant uns nous comptes perquè s’ha d’incloure dins la Llei de Pressupostos, recorden des de l’organització.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article