Organitzacions i moviments socials exigeixen que no “s’agreugin” els delictes de desordres públics

Convoquen una concentració a Barcelona en contra de la reforma del Codi Penal i reivindiquen el dret de protesta


Una quarantena d’organitzacions i moviments socials han signat un manifest conjunt en contra de la reforma del Codi Penal que han pactat ERC i el govern espanyol. Les entitats, entre les quals hi ha Irídia, Marea Blanca, el SEPC, la PAH o Òmnium, s’oposen a la reforma perquè consideren que obre la porta a criminalitzar accions com ara l’ocupació d’un rectorat, tallar una carretera o aturar un desnonament. Per tot plegat, reclamen que no “s’agreugin” els delictes de desordres públics en la tramitació de la reforma i avisen que no es quedaran de braços plegats. Les organitzacions ho han explicat davant del TSJC, des d’on han anunciat la convocatòria d’una concentració a Barcelona dijous a les 19.30 davant la delegació del govern espanyol.

Paula Cardona, de la comissió jurídica del Congrés per l’Habitatge, ha llegit el manifest i ha explicat que celebren la derogació del delicte de sedició, però estan en desacord amb la proposta relativa a la modificació dels delictes de desordres públics. “Genera greus afectacions i limitacions al lliure exercici del dret a la protesta”, ha dit. I és que les organitzacions socials consideren que deixa en mans dels tribunals la interpretació i aplicació de conceptes jurídics “massa ambigus”. Si aquesta reforma tira endavant, adverteixen, constituirà “una nova agressió als drets fonamentals” de la ciutadania i suposarà “un retrocés en termes de democràcia”.

Entre les queixes de la quarantena d’entitats que subscriuen el manifest, hi ha el fet que s’incorpori un tipus agreujat de desordes públics “que, amb una nova terminologia, persegueix algunes de les actuacions que incorporava la sedició”.

També carreguen contra la incorporació de conceptes “genèrics, subjectius i indeterminats” en el redactat i creuen que això permetria “arbitrarietat” en la “criminalització” del dret a la protesta. Per exemple, critiquen que es plantegi que els desordres públics també es poden cometre per intimidació. Aquest concepte, argumenten, comporta “un alt grau de subjectivitat i, previsiblement, una major incriminació”. En aquest sentit, avisen que l’ús del concepte ‘intimidació’ pot comportar la imposició de penes més elevades que en la normativa actual, “fins i tot presó”.

Per tot plegat, consideren que la reforma proposada dels delictes de desordres incrementa greument una tendència “repressiva” iniciada els darrers anys i situen la ‘llei mordassa’ com a exemple d’això.

Marta Daviu, portaveu del SEPC, ha criticat que la reforma ha estat acordada “pel benefici d’uns pocs i a costa de la majoria de la població”. “Criminalitza les praxis pròpies del moviment estudiantil al sindical, des de la lluita per l’habitatge a la defensa d’un futur feminista, de la defensa de la terra a les que lluiten per la defensa de la llengua”, ha assegurat Daviu.

Concentració aquest dijous

Dídac Navarro, d’Ecologistes en Acció, ha anunciat que aquest dijous es farà una concentració unitària davant la delegació del govern espanyol a Barcelona. “No ens quedarem amb els braços plegats”, ha assenyalat, fent una crida a unir-s’hi. Segons ha explicat, sortiran dues columnes a les 18.30 h, una des de Marina i l’altra des d’Entença, per arribar a la delegació a les 19.30 h.

“Aquesta acció només serà la primera d’un cicle de mobilitzacions que preveiem activar si no s’escolta la nostra demanda i si no es retira immediatament la modificació prevista del delicte de desordres públics en la nova reforma del Codi Penal”, ha indicat Navarro.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article