Les TEI de les guarderies rurals denuncien que Educació les ha deixat al carrer després de la prova pilot

Asseguren que el departament està concloent el projecte i no els merita els anys treballats


Les tècniques d’educació infantil (TEI) dels municipis de Bot (Terra Alta), Freginals (Montsià), la Torre de l'Espanyol, Garcia i Ginestar (Ribera d'Ebre) estan sense feina des de principi de curs. Als seus centres, Educació ha donat per acabat el pla pilot que incloïa el primer cicle d'infantil a l'escola rural, un projecte engegat el 2015 per mantenir el servei d'escola bressol a molts pobles petits. Aquestes TEI estaven contractades pels ajuntaments —tot i que amb sous no equiparables als del departament— i se'ls havia promès que passarien a ser personal laboral de la Generalitat quan la prova pilot acabés. Tanmateix, això no s'ha complert, i denuncien que tampoc els meriten els anys treballats per optar a la mateixa o a altres places de TEI en escoles públiques.

La denúncia de les TEI està encapçalada per Núria Martínez, que havia treballat al cicle inicial d’infantil de l’escola Sant Blai de Bot fins al final del curs 2021/2022. Sota l’empara de la CGT, ja van presentar una reclamació a l’estiu a la qual ara han afegit un document adjunt perquè se’ls meriti l’experiència dins de l’escola —no només dins de l’administració local— i que, com a mínim, puguin optar a noves places de TEI des del bloc 1 de les llistes d’Educació.

Com ha remarcat Martínez, durant la prova pilot, les tècniques d’infantil han format part dels claustres dels centres i de les ZER (Zona Escola Rural), s’han format per treballar als cursos de P1 i P2, i han liderat el projecte seguint les tasques i funcions que havia dictaminat Educació. “Hem fet la feina amb molta alegria perquè és molt bonic tenir tots els nens del poble dins de l’escola rural, és un projecte magnífic i enriquidor, però volem que se’ns reconegui la feina feta”, ha exigit l’ex TEI de l’escola de Bot.

La secretària general d’Ensenyament de la CGT, Marta Minguella, ha qualificat la situació “d’esperpèntica” i ha criticat que el departament qualifiqui “d’èxit” aquesta prova pilot del cicle inicial d’infantil a les escoles rurals mentre “deixa sense feina” les TEI que hi han treballat. “Cal defensar els seus drets laborals i després d’una llarga experiència, se’ls ha de reconèixer i que puguin treballar per a Educació”, ha insistit Minguella. “Si el projecte pilot ha estat un èxit, alguna cosa haurem tingut a veure les que hi estàvem treballant”, ha afegit Núria Martínez.

Així, asseguren que les TEI del pla pilot no cobraven els sous de l’administració, no tenien les mateixes condicions laborals, i ara no se’ls meriten els anys treballats als centres educatius. En canvi, les seves places “han sortit com a vacants” en els nomenaments de l’estiu. “Qui treballava allà si són vacants i no places de nova creació?”, han qüestionat. Sense aquests mèrits, amb les oposicions aprovades, han quedat relegades al bloc 3 de les llistes d’educació sense opcions a trobar, ni que sigui, una altra feina a l’inici del curs actual.

Elisabet Galeote, ex TEI de l’escola Josep Roncero i Pallarès de Freginals, estava inscrita a la borsa de TEI des del 2015, quan va començar el projecte. El mes de febrer d’enguany va rebutjar un nomenament en un altre centre per fer de TEI a P3. Ho va fer per no perjudicar l’escola i perquè Educació els va prometre que serien incorporades al personal laboral fix quan acabés el pla pilot.

La candidata que estava darrere seu a la llista i va agafar el nomenament “ha tornat a treballar aquest curs perquè ha passat al bloc 1”, mentre que a Galeote l’han relegat al bloc 3, “sense cap mena de reconeixement, tot i rebutjar-lo per continuar a l’escola de Freginals i continuar amb el pla pilot”. “Ara no puc treballar en una altra escola”, ha denunciat.

Els ajuntaments i els equips de direcció dels cinc centres afectats han traslladat el seu suport a les TEI afectades de Bot, Freginals, Garcia, Ginestar i la Torre de l’Espanyol, una situació en la qual també es poden trobar, a final de curs, les TEI de Paüls, Benifallet i Tortosa (Baix Ebre) i Vinebre (Ribera d’Ebre). En aquests municipis els ajuntaments han aconseguit una pròrroga d’un any per mantenir la prova pilot, però s’extingirà a final de curs.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article