‘Cut All Ties’ o com millorar la capacitat dels joves europeus per reconèixer les violències masclistes

Entitats i professionals reclamen una educació sexual feminista en totes les etapes vitals i cicles formatius


Uns 300 joves de Barcelona, Madrid i Milà s’han reunit entre el 29 i 30 de novembre a Barcelona per participar en el projecte europeu ‘Cut All Ties’, que busca sensibilitzar, prevenir i reduir les violències masclistes entre el jovent entre els 14 i 17 anys, així com capacitar el professorat per identificar i abordar les violències masclistes.

La trobada, que ha tingut lloc a La Bonne i ha estat presentada per la periodista Ana Polo, ha servit per presentar els resultats de la intervenció realitzada entre gener i juny del 2022 amb vuit instituts de Barcelona, ​​Madrid i Milà, i que ha arriban a 160 alumnes i 56 docents. L’alumnat destaca haver millorat la capacitat de reconèixer les violències de gènere i sexuals o adquirit més coneixements sobre rols de gènere. El professorat, per la seva banda, valora disposar de protocols i contactes als quals recórrer en casos de situacions de violència, així com conèixer eines i idees per actuar o augmentar els seus coneixements sobre aquestes violències.

Durant la presentació dels resultats, han destacat alguns reptes. Les dificultats d’implementació als centres de Madrid, per qüestions logístiques dels centres però també per la preocupació davant de les possibles repercussions socials d’adherir-se al projecte, i a Milà, per ser un tema actualment molt polèmic.

La conclusió és que l’educació sexual integral és un dret i és “imprescindible per tenir accés democràtic a la informació i poder prendre decisions informades”, han apuntat les responsables del projecte. És, a més, una “eina” per a la transformació social i ha d’estar “garantida a totes les etapes”.

Aquesta demanda ha estat generalitzada durant les jornades per part de les entitats, col·lectius i professionals participants. En l’intercanvi d’experiències entre Barcelona, ​​Madrid i Milà es va apuntar que, mentre que a Catalunya el marc legislatiu és favorable, el caos en la coordinació de les administracions i el col·lapse que viu el professorat per la manca de recursos dificulta la implementació.

Un altre dels objectius del projecte ha estat la mobilització de la joventut per fer activitats de sensibilització dins i fora de l’aplicació dissenyada especialment per al projecte. Alguns exemples són la distribució d’adhesius amb el lema ‘Change’ per les escoles, el podcast Senza Filtri creat per alumnes de l’escola IPSAR Vespucci de Milà, un grafit col·laboratiu de la mà de Maligneando a l’Institut Maria Espinalt de Barcelona, ​​o les accions entorn del 8M impulsades per les Amazones Violetes, el grup feminista format per alumnes de l’IES Valdebernardo a Madrid.

Fer entrar el debat a les aules italianes

A Itàlia, el repte és poder tenir aquests debats a les aules i cal entrar parlant de la prevenció de les violències masclistes per poder abordar després les sexualitats. També a Madrid es detecten resistències per introduir l’educació sexual a les escoles, cosa que fa que no puguin arribar a totes les joves i adolescents.

“Necessitem una educació sexual que sigui feminista, que pugui analitzar les desigualtats en termes de gènere”, va apuntar Teo Pardo, activista trans, docent i educador sexual. També es van proposar canvis en els recursos i serveis perquè les adolescents hi puguin accedir i que s’adaptin a les seves realitats, així com unir lluites i treballar des de la interseccionalitat.

Un altre dels eixos ha estat la identificació i l’abordatge de les violències en l’àmbit digital. “El problema no són les xarxes socials, és el patriarcat”, va apuntar Sílvia Merino de la Cooperativa Candela. La millor prevenció, van coincidir els i les ponents, és l’educació sexual integral que posi el plaer al centre, deixar de culpar i victimitzar les noies i educar els nois i els homes perquè no siguin agressors. També han demanat  una justícia feminista, “que s’ocupi de reparar i guarir, que busqui la no repetició i desindividualitzi la problemàtica. Que la vergonya canviï de bàndol”, han assenyalat.

La darrera intervenció ha estat per als joves de Madrid i Barcelona que demanen aprofundir en els continguts, saber d’on sorgeixen aquestes violències i per què sorgeixen aquestes opressions i s’organitzen a les escoles en assemblees i comitès feministes per parlar i trencar tabús davant dels seus iguals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article