Vuit de cada deu dones que viuen a Catalunya han patit violències masclistes

L’enquesta del 2021 del Departament d’Interior mostra un augment dels assetjaments a les xarxes socials


La majoria de dones que viuen a Catalunya, el 79,3%, han patit com a mínim un fet de violència masclista al llarg de la seva vida. Així ho mostra l'Enquesta de violències masclistes, elaborada pel Departament d'Interior amb la col·laboració del d'Igualtat i Feminismes i que s'ha presentat aquest dijous. En el darrer any, les dones que han detectat haver patit violència masclista han augmentat fins al 26,2%, quasi nou punts més que el 2016, quan es va fer la darrera enquesta.

Segons les dades extretes d’enquestar telefònicament més de 9.500 dones, per tipologia de violència, la violència sexual és la que més han patit les dones de més de 16 anys, amb un 65,2%. Si s’exclou el fet de “rebre comentaris o gestos de caràcter sexual”, la xifra es redueix fins al 39,1%. També destaquen la violència psicològica (patida per un 47,5% de les dones enquestades) i la violència digital (un 28%).

Per franges d’edats, un 41,2% de les dones de 30 a 49 anys ha patit violència masclista l’últim any, seguit de les dones de 16 a 29 anys amb un 33,2%.

Violències fora de la parella

Del total de dones de 16 anys o més residents a Catalunya, el 67,9% ha patit algun fet de violència masclista per part d’un home amb qui no tenen, ni han tingut, cap relació de parella. Un 16,9% de les dones ho ha patit el darrer any.

En aquest àmbit, el 38,7% dels casos de violències masclistes s’han produït a les xarxes socials, seguit d’un 19,9% dels casos en llocs d’oci i un 15,1% a l’espai públic.

Violències en parelles i exparelles

Un 61% de les dones enquestades ha patit algun tipus de violència masclista per part d’exparelles i, d’aquest percentatge, un 10,4% s’ha produït durant l’últim any. En aquest cas, els tipus de violència més habitual són la psicològica, seguida de la violència econòmica i la digital.

Per part de parelles actuals, un 14,5% de les dones que tenen parella ha patit un fet en tot el temps de la relació, i un 7,9% l’ha patit el darrer any. El tipus de violència més habitual dins la parella és la psicològica (10,8%), seguida de la violència econòmica (1,6%) i física (0,8%).

En el 33,7% de casos de dones que han patit alguna violència masclista vivien infants a la llar, i en un 31,8% dels casos els infants van presenciar fets.

La majoria de violències encara no es denuncien

Durant el 2021, només un 18,4% de les dones que han considerat que l’agressió que han patit és un fet delictiu han interposat denúncia. Això sí, les dones que han interposat denúncia manifesten un grau de satisfacció alt amb el servei rebut per part dels Mossos d’Esquadra.

Entre els motius per decidir no denunciar, destaquen sobretot la dificultat de recopilar proves (16,2% dels casos), perquè no hi ha la percepció que siguin comportaments a denunciar (12,5%), per por a més violència masclista (10,3%) o per sentiments de culpa, vergonya o bloqueig emocional (7,8%).

La secretària de Feminismes ha recalcat que la violència masclista és un problema social i polític a Catalunya i el principal problema de seguretat pública. Ha recordat que les violències masclistes són estructurals i considera que l’enquesta mostra que a Catalunya les dones n’han “trencat” la normalització.

Pineda ha recordat que el Departament d’Igualtat i Feminismes ha posat en marxa diversos protocols i accions per acompanyar les dones que pateixen violència masclista i que té activada la línia 900 900 120, un servei gratuït i confidencial, operatiu les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any.

L’objectiu principal de l’enquesta és conèixer el nombre de dones que viuen a Catalunya que estan patint actualment algun tipus de violència masclista, o si l’han patit en algun moment de la seva vida. Alhora, pretén donar una visió detallada i actual de les formes de violència masclista i els diferents aspectes que s’hi relacionen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article