Neix Observa, una associació per monitoritzar el sistema penitenciari català

Personalitats de l’àmbit polític, jurídic i dels drets humans impulsen l’entitat contra la violència institucional


L’antiga presó Model de Barcelona ha acollit aquest dijous a la tarda l’acte de presentació d’Observa, una entitat per monitorar el sistema penitenciari de Catalunya i els seus possibles abusos a presos. Observa – Associació pel Monitoratge del Sistema Penal es defineix com una entitat sense ànim de lucre formada per persones provinents de la societat civil, el món cooperatiu i de l’economia social i solidària, amb un “compromís decidit contra la violència institucional” i que vol donar estabilitat a una estructura de monitoratge del sistema penal i penitenciari a Catalunya. L’entitat busca recursos per continuar donant suport al Sirecovi i l’OSPDH, mecanismes que estudien i recullen dades de possibles abusos.

Actualment, quasi 8.000 persones es troben privades de llibertat a centres penitenciaris de Catalunya. La gran majoria d’elles, segons Observa, hi són per delictes condicionats al seu entorn socioeconòmic, que es tradueixen en penes per delictes contra la propietat i la salut pública. El 50% dels presos són immigrants i un 20% són a presó per no poder pagar penes multa imposades per haver comès delictes menors. En relació amb les dones preses, el 80% havien patit maltractaments i violència abans d’entrar a presó.

Segons l’entitat, tant a Catalunya com a la resta de l’Estat, les presons són espais “poc transparents”. Són moltes les persones preses i familiars que denuncien situacions de maltractament, vexacions, tractes inhumans i degradants o tortures mentre es troben privades de llibertat. La pròpia Organització Mundial contra la Tortura, el Comitè Europeu per la Prevenció de la Tortura del Consell d’Europa i el síndic de greuges de Catalunya han emès informes en els darrers anys denunciant aquestes situacions de vulneració dels drets fonamentals cap a les persones preses després de les seves visites presencials als centres penitenciaris.

Actualment, la tasca de monitoratge constant de què passa dins les presons catalanes s’està desenvolupant, fonamentalment, gràcies a la feina que desenvolupa l’equip de persones que formen part del Sistema de Registre i Comunicació de Violència Institucional, el Sirecovi, una estructura que s’emmarca dins de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH) de la Universitat de Barcelona. Si bé la universitat cobreix satisfactòriament la dimensió formativa i dota l’OSPDH de la infraestructura material necessària per dur a terme la seva activitat acadèmica, el finançament que rep l’OSPDH és “insuficient pel desenvolupament d’aquesta tasca fonamental de monitoratge extern del sistema penal i penitenciari de Catalunya, que requereix d’un equip estable de persones expertes que dediquin els seus esforços”, destaquen.

Aquests esforços es concreten en fer visites periòdiques a totes les presons catalanes i vigilar per la preservació dels drets fonamentals de les persones privades de llibertat; fer recerca específica i independent sobre el funcionament del sistema penal de forma continuada; elaborar publicacions i informes que visibilitzin les realitats i problemàtiques en diferents àmbits de la privació de llibertat; impulsar campanyes de conscienciació social, denúncia i d’incidència social i política sobre el sistema penitenciari; realitzar les derivacions i les gestions necessàries per a les persones preses que tenen dificultats per accedir a assistència jurídica, mèdica o psicosocial, així com per donar suport i informació a les seves famílies.

Ara, diferents sectors de la societat civil han decidit organitzar-se i engegar una campanya que doni suport i aconsegueixi finançament per la tasca que es desenvolupa des del Sirecovi de l’OSPDH. “Creiem que és necessària una estructura estable que garanteixi el monitoratge constant del sistema penal i penitenciari a Catalunya des de la pròpia societat civil, així com garantir el respecte dels drets fonamentals de les persones preses i les seves famílies. Amb aquesta intenció, hem creat l’associació Observa”, conclou el comunicat.

En l’acte de presentació, celebrat a l’antiga presó Model de Barcelona, hi han intervingut August Gil Matamala, Laia Serra, Daniel Pont, Gabriela Serra, Mireia Salazar i Gracia Amo.

L’acte ha estat precedit d’una campanya a les xarxes socials que ha generat certa polèmica en alguns sectors, sobretot els sindicats de treballadors penitenciaris, que s’han sentit atacats en la seva feina. El portaveu d’ACAIP, Francesc López, ha lamentat que possibles males praxis puntuals es vegin com a generalitzades i recorda l’augment de l’agressivitat i la inseguretat als centres. També ha criticat que l’Ajuntament de Barcelona hagi cedit un espai de la Model per presentar una associació com aquesta.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article