El voluntariat a Catalunya es feminitza i s’envelleix

El 65% de les persones voluntàries són dones i quasi el 26% tenen més de 65 anys


El 65% de les persones voluntàries a Catalunya són dones i el 25,9% tenen més de 65 anys, segons revela l’estudi El voluntariat a Catalunya. Qui, com i per què, impulsat per la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS). Les dades s’han extret d’una enquesta a 425 persones voluntàries.

“Que el voluntariat estigui feminitzat i que les persones grans siguin voluntàries són dos fenòmens positius. No podem dir el mateix del fet que només el 35% de les persones voluntàries siguin homes i que tan sols el 15% tinguin menys de 25 anys. Cal millorar aquests indicadors”, afirma el president de la FCVS, Ramon Nicolau, que recorda el 5 de desembre, Dia Internacional del Voluntariat, és “un dia especial per reconèixer la feina de moltes persones, la força del voluntariat, l’activisme i la militància d’aquesta gent compromesa”.

L’estudi evidencia que el perfil predominant continua sent el de persones amb estudis universitaris, amb un 64,8%. Aquesta dada manifesta un increment de la implicació d’aquest col·lectiu, ja que el 2017 representava només el 49%. En relació amb la nacionalitat, el 85,5% són de l’Estat espanyol, i la FCVS destaca la presència del 6,6% de persones de països d’Amèrica del Sud.

La taxa de persones amb discapacitat que fan voluntariat a Catalunya és del 10,2%, amb un predomini de la discapacitat física (62,2%) davant la psicosocial (28,9%), la cognitiva (11,1%), l’auditiva (4,4%) i la visual (4,4%).

Com és l’acció voluntària?

L’estudi posa en relleu que l’àmbit social és on amb més freqüència es fa voluntariat (53,2%), tot i que l’educatiu (34,5%) i el comunitari (20,9%) també s’exerceixen sovint. En aquest sentit, les tasques que més s’acostumen a desenvolupar són les d’acompanyament a persones (66,8%) i les de suport a activitats associatives -culturals, esportives, formatives, etcètera (47,5%).

Una vegada superades les restriccions imposades per la pandèmia, l’estudi demostra que la modalitat presencial encara és la més habitual a l’hora de fer voluntariat, amb un 73,4%. Tot i això, des de l’organització apunten que les noves tecnologies estan permetent que el 23,6% de les persones enquestades opti per un model mixt que combini la presencialitat i la distància.

Pel que fa al temps dedicat, el 42,7% de les persones va més d’una vegada a la setmana a fer voluntariat, mentre que el 28% en fa una vegada. En aquesta línia, la implicació de temps de les persones voluntàries és alta: el 65,5% hi dedica entre una i tres hores cada vegada que fa voluntariat i el 23,6% entre quatre i sis hores.

Finalment, l’estudi posa de manifest que els principals motius que porten a una persona a fer voluntariat són els valors personals, el fet de contribuït al desenvolupament d’una societat més justa, sostenible i igualitària, i poder ajudar altres persones.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article