Més d’un miler de catalans han cobrat menys o directament res de la renda garantida per un error de l’Estat

Són persones que també reben una prestació per tenir fills a càrrec i que han deixat de percebre 560 euros de mitjana


Almenys 1.100 catalans han cobrat menys o no han cobrat res de la renda garantida de ciutadania en l’últim mes per un error de l’Estat, segons ha avançat Rac1. Els afectats són ciutadans que, a banda d’aquest ajut, també reben la prestació per tenir fills a càrrec.

Precisament aquest complement ha estat l’origen del problema, ja que el govern espanyol va incloure per equivocació l’ajut corresponent per tenir fills a càrrec a l’ingrés mínim vital, incrementant-lo erròniament. Dies després, com cada mes, el Govern va calcular l’import de la renda garantida —un complement de l’ingrés mínim vital— que havia de pagar a cadascú. Com que l’ajut estatal estava inflat, va abonar-los menys diners dels que els corresponia.

Un parell de dies després, l’Estat va detectar l'error i, sense avisar la Generalitat ni els ciutadans, va congelar i retirar els pagaments fets de més. A conseqüència d’això, molts perceptors es van quedar amb el compte bancari en descobert i, en el cas dels catalans, van rebre menys diners de la renda garantida del que els pertocaria.

Segons dades del Departament de Drets Socials com a mínim hi hauria 1.10o persones afectades que haurien deixat de percebre aquest novembre, de mitjana, 560 euros. Cal tenir en compte que es tracta de persones en situació de vulnerabilitat que, en molts casos, depenen exclusivament d’aquests diners per arribar a final de mes.

La Generalitat assegura que ha posat un equip de persones a revisar expedient per expedient per tal de resoldre la situació. Alhora, afirma que preveu pagar la diferència als perjudicats amb la nòmina del desembre o, a tot tardar, amb la de gener

Fonts de Drets Socials han lamentat l’episodi i han remarcat que té “poc sentit” que s’hagin de fer dos pagaments cada mes, un des de Madrid i un des de Catalunya. Per aquest motiu, consideren que l’Estat hauria d’efectuar el traspàs total d’aquestes competències a la Generalitat, i així poder tornar a pagar aquestes ajudes directament des de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article