El Govern crea un grup de treball per abordar la violència obstètrica

Onze professionals elaboraran un pla d’acció per tractar la vulneració dels drets sexuals i reproductius a Catalunya


Els departaments de Salut i d’Igualtat i Feminismes han creat un grup de treball per abordar la violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius. Es tracta d’un grup format per 11 professionals relacionats amb les polítiques de gènere i la salut sexual i reproductiva que té per objectiu elaborar un pla d’acció amb estratègies i propostes concretes per actuar en aquest àmbit.

La creació del grup, que s’ha reunit per primera vegada aquest dilluns, s’emmarca en el Pla de Salut afectiva, sexual i reproductiva que elaboraran de forma conjunta els dos departaments i l’Estratègia nacional de drets sexuals i reproductius, inclosa en el cinquè punt del Pla de Govern.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha destacat que la creació del grup marca un “precedent històric molt important aquí i arreu” i que la seva feina “marcarà les línies estratègiques que s’acabaran incorporant en el dia a dia assistencial”, en declaracions recollides en un comunicat.

Per la seva banda, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha assenyalat que la constitució del grup és “una altra fita en la col·laboració dels dos departaments per avançar en la transformació feminista” i espera que el pla d’acció que elaborin faci que el sistema de salut de Catalunya sigui “referent en aquest àmbit a escala mundial”.

“Els feminismes i el dret a decidir són indestriables i el dret a decidir més bàsic és el dret a decidir sobre els nostres cossos. El nostre cos és el lloc des del qual exercim els nostres drets”, ha recalcat la consellera, segons recull el comunicat de Govern.

El grup de treball elaborarà un informe sobre el marc legislatiu, la literatura científica i les recomanacions existents respecte a l’abordatge de la violència obstètrica i els drets sexuals i reproductius i analitzarà la situació actual a Catalunya, amb les percepcions tant de les persones usuàries com les dels professionals implicats.

Després, proposarà eines per a l’abordatge de la violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius orientades tant a l’organització de l’atenció als serveis sanitaris com a la pràctica professional individual, ciutadania i entitats de defensa dels drets sexuals i reproductius.

El grup està coordinat per Ramón Escuriet, coordinador del Pla de salut afectiva, sexual i reproductiva de Salut, i per Mònica Morros, del Departament d’Igualtat i Feminismes. En aquesta primera trobada hi ha assistit també la responsable de l’Estratègia nacional de drets sexuals i reproductius i secretària de Feminisme, Montserrat Pineda, i la directora del Pla de Salut, Aina Plaza.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article