El suïcidi és la primera causa de mort de les dones sense llar

La sida i les malalties hepàtiques i pulmonars són altres de les causes


El suïcidi és la primera causa de mort de les dones sense llar, segons un estudi que ha analitzat les causes de mort de 562 dones en situació de sensellarisme ateses en un centre d’acollida entre el 2006 i el 2020. El 14,59% de les dones es va suïcidar, mentre que un 6,04% va morir a causa de la sida i un 1,77% per malalties hepàtiques, la mateixa xifra de dones que van perdre la vida per una malaltia pulmonar.

A més distància, l’informe destaca les dones mortes per causes oncològiques (1,06%), per sobredosi (0,35%), per problemes cardiovasculars (0,35%), per infeccions (0,35%) i per causes desconegudes (0,71%).

L’estudi l’han dut a terme professionals sanitaris del CAP de Santa Clara de Girona, membres de la Societat Catalana de Medicina Família i Comunitària (CAMFiC) i l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), i hi ha participat el grup de recerca en psicologia de la salut de la UdG. 

La metgessa de l’ICS i de la CAMFiC, Rebeca Alfranca, posa de manifest que el sensellarisme “incrementa els problemes de salut física i mental”, al mateix temps que redueix “dràsticament” l’esperança de vida. De fet, les persones sense llar pateixen una mortalitat més severa que la població en general: un altre estudi publicat fa poc a Girona destaca que les persones sense llar moren als 49 anys de mitjana, mentre que l’esperança de vida de la població general supera els 80.

Per això, Alfranca destaca que les persones que viuen al carrer tenen “més risc de patir trastorns mentals, addiccions i altres malalties infeccioses”, fet que augmenta les possibilitats de començar a tenir patologies orgàniques o de deteriorament cognitiu abans que la mitjana de població.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article