Supervivents de violència masclista revisen i comparteixen les seves experiències a través de l’art

Participen en el projecte Trama de la Fundació Surt i Arts Santa Mònica, un laboratori d’aprenentatge comunitari


Un grup de dones acompanyades per la Fundació Surt participen en el projecte Trama, un laboratori d’aprenentatge comunitari a través de l’art. Totes elles es troben en fases avançades de recuperació de situacions de violència masclista i, ara, comparteixen experiències i les mostren. En col·laboració amb l’Arts Santa Mònica, l’espai està dinamitzat per l’artista i psicòloga Diana Rangel, que facilita explorar a través de l’art allò que les travessa, com ara la migració i la violència masclista.

El grup Trama es reuneix setmanalment i revisa i expressa vivències a través de vídeos, fotografies, escriptura i altres llenguatges. Més recentment, explora l’art del teixit a partir de conèixer la metodologia d’altres artistes, alhora que ensenyant-se entre elles. “Trama és un laboratori d’aprenentatge comunitari dissenyat per proposar vies lúdiques i transversals per reflexionar de manera crítica sobre els problemes que estan en joc a escala local”, resumeix Rangel.

Entre les activitats artístiques, les participants han creat una exposició fotogràfica titulada ‘Jo em veig com tu em veus, tu em veus com em vull veure’, que serà exposada durant el 2023. La sèrie de fotografies parteix d’explorar la ferida o ferides generades per les violències masclistes. A través d’una pràctica de fotografia participativa, es van realitzar retrats entre elles, que, explica Rangel, “consistien a assumir postures generades de forma grupal, donant la benvinguda al tacte i la decisió de l’altra, en un espai segur i creatiu”.

“Així, es van començar a fer grups de fotografies que iniciaven amb postures que representaven dolor o memòries passades, i el mateix grup les anava transformant en una altra cosa, com si el cos pogués ser una escultura emmotllable, que es deixa modificar i tocar per altres”, detalla.

A més de les activitats artístiques, el grup de Trama emet un pòdcast en què les participants expliquen allò que exploren a través de les mans i el cos. Aquesta setmana, dins dels ‘Dijous de ràdio’ del centre d’art, s’emetrà un capítol centrat en “converses que sorgeixen entre teixits, aquells temes recurrents que parlem quan estem concentrades a brodar en conjunt, quan les nostres mans estan ocupades”, detalla Rangel.

També han treballat la performance, inspirades per la creació d’Esther Ferrer ‘El camino se hace al andar’. Així, el grup va fer aquesta performance al centre d’Arts Santa Mònica, tot explorant temes al voltant del cos, la institució, l’espai públic i el privat. “La presa de decisions en conjunt va obrir la reflexió sobre com cuidar-nos com a grup de dones, com manifestar el malestar i tenir en compte els desitjos de l’altra”, explica Rangel.

“En acabar, vam observar el camí recorregut, obrint el debat sobre la invisibilitat i visibilitat dels passos de les dones, de les seves pròpies històries com a dones”, remarca.

Trama es planteja com un espai per generar projectes a llarg termini amb entitats del barri del Raval, del Gòtic i de Poble Sec i artistes i investigadores, amb la idea que l’Arts Santa Mònica no sigui només un lloc per a les exhibicions i activitats artístiques, sinó un espai que, a través de vies lúdiques i transversals, generi reflexió crítica sobre al voltant de problemes que estan en joc a nivell local.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article