Els advocats de família catalans creuen que els jutges no respecten els drets dels infants en casos de divorci

L’associació que els agrupa insta a crear més jutjats especialitzats i no fer “sentències precuinades”


El 90% dels advocats de família catalans es mostren insatisfets amb els judicis de divorci en què hi ha infants i adolescents implicats, ja que creuen que el seu interès superior no es veu concretat ni respectat en els processos de divorci. Aquesta és la conclusió principal d'una enquesta feta per la Societat Catalana d'Advocats de Família (SCAF), la majoritària del seu àmbit amb gairebé 500 socis a Catalunya i Balears.

Les dades s'han fet públiques aquest dijous en les ‘XIX Jornades de Dret de Família de Barcelona’, al World Trade Center, on s'han presentat els resultats d'una àmplia enquesta sobre un dels temes tractats a les sessions: l'interès superior dels infants i adolescents.

Sempre que hi ha menors d’edat implicats en processos de divorci, el seu interès superior ha de regir les sentències i consisteix a protegir el desenvolupament integral de l'infant, de manera que pugui tenir una vida plena a nivell material i afectiu, asseguren des de la SCAF. 

Per vetllar per aquest interès, els processos amb infants i adolescents compten amb un fiscal, però, segons les respostes de l'enquesta, només en el 3% dels casos és el fiscal qui en demana l'exploració: en general, ho reclamen els pares i mares. A més, creuen que l'interès superior de l’infant no es veu concretat ni respectat, perquè la seva exploració per part dels jutges no acostuma a durar més de deu minuts. A més, en un 80% dels casos es fa el mateix dia de la vista, amb els progenitors presents, i moltes vegades a la mateixa sala de la vista.

A partir de les més de 15 preguntes que conté l'enquesta —algunes quantitatives i altres qualitatives— el 90% dels enquestats conclouen que no estan satisfets amb els processos d'exploració ni creuen que l'interès del menor es concreti cas a cas.

“Moltes vegades, totes les guardes compartides d'un mateix partit judicial o d'un territori són idèntiques: els dimarts i dijous el pare i el dilluns i dimecres la mare, posem per cas, sense atendre als horaris laborals d'un o altre, el seu lloc de residència o qualsevol altra circumstància. Són sentències precuinades”, apunta un membre de la junta de la SCAF.

La solució: més especialització

En el marc de la jornada, els advocats de família han acordat unes conclusions on manifesten que, en relació amb la llei sobre eficiència judicial en tràmit, “tots els ciutadans han de rebre la mateixa qualitat en la resposta judicial als seus conflictes en relació amb els nens, les nenes i els adolescents en situació de violència o risc, dels cònjuges i convivents, especialment les dones més desafavorides per la crisi de la parella i de les persones amb discapacitat i amb necessitat de mesures de suport”.

És per això que la SCAF reclama que “els partits que donen suport a un Govern que ha promogut lleis d'igualtat, de gènere i de protecció de la infància i l'adolescència donin suport decididament a un sistema de justícia per als més desafavorits de la societat, visquin on visquin, amb la creació de tribunals i jutges especialitzats en infància, família i capacitat”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article