El Sindicat de Llogateres titlla d’insuficient l’esborrany dels pressupostos en matèria d’habitatge

Reclama més recursos per ampliar el parc públic i recorda que no es pot abordar una problemàtica estructural “amb pedaços”


El Sindicat de Llogateres ha titllat aquest dilluns d’insuficient i “mal orientat” l’esborrany dels pressupostos en matèria d’habitatge. Segons el sindicat, el document pactat entre el Govern i En Comú Podem “fa saltar les alarmes”, ja que “no dona resposta a la greu crisi residencial que s’està patint arreu Catalunya”, amb la manca d’un parc d’habitatge públic de lloguer. També en critica l’orientació, la qual no veu ben encarada per poder abordar “un problema estructural que fa anys que està enquistat” i que, lamenta, “limita el dret a l’habitatge de la població i comporta l’empobriment sistemàtic d’àmplies capes de la societat”.

En aquest sentit, el sindicat veu “imprescindible” augmentar el pressupost per ampliar el parc públic d’habitatge de lloguer, ja que recorda que actualment disposa de percentatges “ridículs” comparats amb altres països europeus. “A Catalunya tenim un 1,6% d’habitatges protegits (entre públics, d’entitats socials i cedits per particulars), molt lluny dels percentatges de països com els Països Baixos (30%), Àustria (24%), Dinamarca (21%) o França (17%)”, sosté.

A més, assenyala que la Llei 18/2007 del dret a l’habitatge marca que “tots els municipis de 5.000 habitants i les capitals de comarca hauran de tenir un mínim d’un 15% dels habitatges destinats a polítiques socials abans del 2027”, una xifra que recorda que “no s’han complert fins ara”. D’altra banda, el sindicat també veu “alarmant” que la Generalitat destini 87,6 milions d’euros a ajudes al pagament del lloguer per fer front a l’escalada de preus.

“Aquesta és una política que tot i que s’emporta una part important del pressupost, no incideix en les dinàmiques de mercat. En altres paraules, és un pedaç a curt termini que no aborda el problema estructural i que significa una transferència de diners públics als arrendadors que cobren el lloguer, com apunten informes i experiències internacionals”, subratlla.

Finalment, el Sindicat de Llogateres recorda que “cal treballar molt en el control i la fiscalització dels habitatges buits arreu el territori”. “La política de mobilització d’habitatges buits amb un recàrrec de l’impost de béns immobles ha demostrat ser poc eficaç, però els pressupostos pactats entre ERC i ECP incrementen aquest impost i fien tota l’estratègia de mobilització a possibles ocasions de tanteig i retracte” critica.

Per tot plegat, considera que cal ser “molt més valents per mobilitzar el parc d’habitatges buits” i que aquests pressupostos “demostren una tebiesa incomprensible davant del repte que tenim d’ampliar el parc d’habitatge social”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article