Girona engega una prova pilot de cangur gratuït amb prioritat per a famílies monoparentals i vulnerables

El consistori també ofereix un servei itinerant per activitats municipals que prevegin la necessitat


L’Ajuntament de Girona engega el servei de la Gombola, es tracta d’un cangur gratuït les tardes de dilluns a divendres i està pensat per acollir dotze infants d’entre tres i dotze anys i prioritzarà famílies vulnerables i monoparentals. El consistori obre la Gombola principalment per a famílies dels barris de Santa Eugènia, Sant Narcís i Can Gibert del Pla, però asseguren que no tancaran les portes a ningú, sempre que estigui empadronat a Girona. Les famílies que vulguin podran inscriure’s a través d’una pàgina web i avisar de quines tardes volen deixar els fills en aquest servei. A més, també hi haurà un servei itinerant que s’activarà en determinades activitats que organitzi l’Ajuntament, com ara una cursa popular o un concert de música.

A través del programa ‘A Girona ens cuidem’ i amb la col·laboració del Departament d’Igualtat i Feminismes, l’Ajuntament de Girona ha engegat el servei de cangur gratuït la Gombola. Es tracta d’un servei pensat per a famílies dels barris de Santa Eugènia, Sant Narcís i Can Gibert del Pla, però la regidora de Drets Socials de Girona, Núria Pi, ha assegurat que s’acceptaran “criatures d’altres zones” si necessiten el servei.

L’objectiu d’aquest cangur gratuït és que les famílies puguin fer cursos de formació, buscar feina de forma activa o anar al metge sense haver de patir amb qui deixar les criatures. A més, Pi ha assegurat que es prioritzaran “famílies monoparentals, víctimes de violència de gènere o persones aturades de llarga durada”.

Capacitat per a dotze infants

Per utilitzar el servei caldrà que les famílies es registrin a la pàgina web del servei i a partir d’aquí ja podran demanar fer ús del servei. Inicialment, hi podran haver fins a dotze criatures en aquest servei de cangur. Tot i això, Pi ha remarcat que anirà en funció de les edats dels infants que hi hagi.

Com que s’hi podran deixar fills d’entre tres i dotze anys, si hi ha una diferència d’edat molt marcada, caldrà fer “activitats diferents” i això farà que hi hagi una ràtio més petita. A més, també es podran inscriure infants amb necessitats especials. En el cas en què hi hagi infants que requereixin aquesta atenció prioritària, la ràtio del servei es baixarà a vuit. En el cas en què el servei arribi al límit de la capacitat s’aplicarà “un barem de puntuació” que tindrà cada família per prioritzar els col·lectius pels quals s’ha dissenyat el servei.

Amb la posada en funcionament el servei estarà disponible les tardes de dilluns a divendres i es faran dos torns. El primer serà dos quarts de cinc a les sis i el segon de les sis a dos quarts de vuit del vespre. Pi ha assegurat que “les criatures podran quedar-se en les dues franges” o si les famílies ho prefereixen només en una d’elles. Si la prova pilot funciona, estudiaran ampliar el servei als caps de setmana o veuran si cal modificar els horaris i els torns.

La Gombola itinerant

En paral·lel, l’Ajuntament de Girona també ha engegat un pla pilot del servei de cangur gratuït itinerant per a les activitats municipals. Es preveu que cada àrea de l’ajuntament quan organitzi una activitat pugui preveure si hi haurà la necessitat d’oferir el servei o no i s’activarà. En aquest sentit, Pi ha calculat que hi haurà 600 hores a l’any d’aquest servei i es podrien aplicar en competicions esportives, obres de teatre o concerts de música. Durant aquestes activitats, les famílies podran deixar els fills en aquests cangurs de forma gratuïta.

La capacitat d’aquest servei és de 30 infants, però es pot reduir en funció de la capacitat de cada esdeveniment i també està previst que hi pugui haver dos serveis itinerants de forma simultània.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article