La fi de la moratòria de talls de subministraments posa en alerta les famílies vulnerables

Els moviments socials contra la pobresa energètica denuncien que el Govern espanyol encara no ha anunciat la pròrroga de la mesura


La moratòria de talls de subministraments bàsics d’aigua, electricitat i gas per a la població en situació de vulnerabilitat social deixarà d’estar vigent després del 31 de desembre. Per aquest motiu, els moviments socials contra la pobresa energètica consideren que és preocupant que el Govern espanyol encara no hagi fet pública la seva intenció de prorrogar aquesta mesura i exigeixen polítiques estructurals que vagin més enllà de les constants pròrrogues “in extremis” de “l’escut social”, per tal de deixar de generar encara més incertesa a les famílies que es troben en risc d’exclusió a tot l’Estat. 

Entitats com l’Aliança contra la Pobresa Energètica, Ecologistes en Acció i la Xarxa d’Aigua Pública, entre altres, han signat un comunicat conjunt on assenyalen que és “imprescindible” que la moratòria es mantingui mentre no s’apliquin mesures de caràcter més estructural i permanent, ja que “la situació de crisi energètica continua flagel·lant les llars especialment vulnerabilitzades”. 

A més a més, els moviments socials contra la pobresa energètica recorden també que el Govern espanyol encara no ha abordat la resolució del deute contret per les famílies amb les companyies subministradores durant el temps que ha durat la moratòria i demanen que es resolgui aquesta situació urgentment. “No es pot afegir a les famílies l’angoixa d’un deute que s’incrementa mes a mes”, subratllen les entitats. 

Demanen mesures contundents

Les entitats ressalten també que la moratòria de talls de subministraments “només protegeix les famílies beneficiàries del bo social o que compleixin els requisits, deixant moltes famílies vulnerabilitzades fora de la seva protecció” i per aquest motiu exigeixen el reconeixement de “la figura del consumidor vulnerable”, així com la implementació d’una tarifa social progressiva en funció dels ingressos de les llars que garanteixi un “mínim vital d’aigua i energia”. 

Per altra banda, els moviments socials exigeixen que s’obligui a les empreses d’energia i aigua a consultar els serveis socials abans de qualsevol tall de subministrament, sense que la prohibició d’aquest tall estigui subjecta a cap termini temporal; que siguin les companyies subministradores les que assumeixin al 100% “els costos de la pobresa energètica” i que el Govern espanyol signi convenis amb aquestes empreses per tal de garantir la condonació del deute de les factures impagades per famílies des de l’inici de la moratòria i fins que no s’apliquin mesures definitives. 

La moratòria de talls de subministraments bàsics va ser una de les polítiques contemplades en el paquet de mesures socials per fer front als impactes econòmics i socials de la Covid-19 el març de 2020. Des de llavors, la mesura s’ha prorrogat diverses ocasions, sempre “in extremis”, i a onze dies del final de la seva vigència el Govern espanyol encara no ha anunciat si la prorrogarà. Per aquesta raó, els moviments socials fan una crida a no augmentar el clima d’incertesa que afecta una de cada quatre persones a tot l’Estat que es troba en situació d’exclusió social, segons l’informe FOESSA 2021. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article