Barcelona sanciona tres promocions per incomplir el 30% d’habitatge amb protecció oficial

Es tracta de tres grans rehabilitacions fetes amb assabentats d’obra a l’Eixample i s’enfronten a multes de fins a 600.000 euros


L’Ajuntament de Barcelona ha incoat els tres primers expedients sancionadors per incompliment de la reserva del 30% d’habitatge amb protecció oficial (HPO) en noves promocions i grans rehabilitacions. En aquest cas, es tracta de tres grans rehabilitacions al districte de l’Eixample (als carrers de Comte Borrell, Castillejos i Muntaner) que es van dur a terme amb assabentats d’obra en comptes de la pertinent sol·licitud de llicència i que haurien d’haver destinat en total deu habitatges assequibles. S’enfronten a multes que poden situar-se entre els 400.000 i els 600.000 euros cadascuna, i una sanció accessòria d’inhabilitació per participar en promocions a Barcelona durant un període d’entre un a tres anys.

“Un dels tres expedients és per una promoció del carrer del Comte Borrell, de 12 habitatges, que hauria d’haver reservat tres HPO; el segon, a una altra del carrer dels Castillejos, de 15 habitatges, on s’haurien d’haver previst quatre HPO; i el tercer, per una promoció del carrer de Muntaner, de 13 habitatges, on s’havien d’haver previst tres HPO”, ha detallat la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz. “En total, 10 habitatges que els promotors sancionats hauran de restituir i posar al mercat a un preu assequible”, ha volgut deixar clar Sanz.

“No hi ha alternativa i la llei s’ha de complir”

En els tres casos les rehabilitacions es van fer tramitant successius assabentats d’obra en lloc de sol·licitar la pertinent llicència, que només s’hauria concedit si la sol·licitud hagués previst la reserva d’habitatge de protecció oficial. “La Llei 18/2007 pel dret a l’habitatge tipifica aquesta infracció com a molt greu, amb sancions que oscil·len entre 90.000 i 900.000 euros”, ha recordat la tinenta d’alcaldia d’Ecologia i Urbanisme. “En aquests tres casos de l’Eixample la multa pot anar dels 400.000 als 600.000 euros cadascuna. O sigui, arribar a uns 1,5 MEUR de sanció”, ha apuntat Sanz.

“Són multes importants que tenen una funció exemplar perquè això no torni a passar. No hi ha alternativa i les promotores no poden saltar-se la llei”, ha recalcat la tinenta d’alcaldia d’Ecologia i Urbanisme. La sanció es fixarà d’acord amb la superfície construïda en cada cas, s’imposarà de manera definitiva al final del procés administratiu que ara comença i després que la part infractora pugui presentar les al·legacions que consideri pertinents.

17 incompliments detectats i 70 HPO no aportats

Els tres expedients sancionadors que ara s’incoen són els primers d’una primera tongada de 17 incompliments detectats a l’estiu pels equips d’inspecció municipals, que en total signifiquen 70 habitatges de protecció oficial no aportats a la ciutat, i la previsió és que pròximament s’incoïn sis sancionadors més. En altres dos casos dels disset incompliments detectats, la inspecció i advertiment municipal ha comportat que s’hagi iniciat per part dels promotors la tramitació de la llicència de gran rehabilitació i l’oferiment dels habitatges en règim de protecció oficial corresponents. Es tracta de cinc habitatges protegits en promocions situades també al districte de l’Eixample.

La resta, una vegada analitzats i estudiats per la Unitat de Disciplina i Antiassetjament de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació, derivaran si s’escau en nous expedients sancionadors emmarcats en la Llei 18/2007 pel dret a l’habitatge. De fet, el govern municipal fa una crida a la “responsabilitat” de tots els promotors i tècnics privats per garantir el compliment de la legalitat vigent i implicar-se en el retorn social de la construcció d’habitatge.

Barcelona guanyarà 150 habitatges assequibles

La regidora d’Habitatge i Rehabilitació, Lucia Martín, ha assenyalat que amb la reserva del 30% d’habitatge protegit Barcelona guanyarà uns 150 habitatges a preus assequibles fins avui en dia. D’aquests, 80 provenen de llicències de rehabilitació que ja estan en tràmit o concedides i 70 més de les 17 promocions que han incomplert la normativa i que —quan s’executi la — hauran de restituir els habitatges protegits. “La normativa funciona i té un potencial transformador importantíssim que anirem veient en els pròxims anys”, ha afirmat Martín, que ha posat sobre la taula l’exemple d’un pis de 90 m² a l’Eixample.

“El preu mitjà d’aquest pis és ara de 620.000 euros, que baixa a 220.000 en cas d’habitatge amb protecció oficial. Així estem aconseguint que els veïns tinguin accés a l’habitatge a preus raonables”, ha conclòs la regidora d’Habitatge i Rehabilitació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article