Entitats socials irrompen al ple de l’Hospitalet de Llobregat per denunciar la paràlisi dels serveis socials

Un centenar d’activistes protesten per la impossibilitat d’aconseguir cites per ser atesos i la manca de protocols d’urgència


Entitats veïnals i pel dret a l’habitatge han interromput el ple de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat d’aquest dimecres per denunciar el mal funcionament dels serveis socials al municipi. Concretament, critiquen la “dificultat sistèmica” per obtenir cita amb els serveis socials, la manca de protocols per casos d’urgència i la negativa del consistori d’incloure les famílies que necessiten un habitatge en la llista d’espera de la mesa d’emergència. Un centenar d’activistes han participat en la protesta, convocats per la PAH, el Sindicat de Llogateres, l’Aliança contra la Pobresa Energètica, la Asamblea de defensa de derechos i la coordinadora d’entitats Un Altre l’Hospitalet És Possible.

La mobilització ha començat amb una concentració al Parc de la Serp de l’Hospitalet de Llobregat, davant la seu dels serveis socials, des d’on s’han dirigit amb càntics reivindicatius i pancartes fins a les portes del consistori, on s’estava realitzant el ple municipal. En el moment que els manifestants han arribat a la plaça de l’Ajuntament, un petit grup d’activistes que es trobaven entre el públic del ple s’han aixecat i han cridat consignes per denunciar que a la ciutat es vulneren els drets socials. En paral·lel, des del carrer, les activistes han fet soroll amb xiulets i estris de cuina i han llegit un manifest.

En aquest manifest, les entitats que convocaven la protesta han denunciat que en els darrers mesos han constatat que des dels serveis socials no responen els correus ni el telèfon quan les persones interessades volen sol·licitar una cita, tampoc les atenen de forma presencial i, un cop atesos, els tràmits s’eternitzen. A més a més, destaquen que s’han trobat amb casos on l’Ajuntament de l’Hospitalet assegura a les usuàries que necessiten un habitatge d’urgència que no hi ha Mesa d’Emergència. Un fet que, segons les entitats, “és fals” i es fa “per evitar dir que hi ha una llista d’espera”.

Les organitzacions veïnals i pel dret a l’habitatge ressalten també que no existeixen protocols d’urgència ni per talls de subministrament ni per casos de desnonaments; un fet que, segons les entitats, deixa a les famílies desprotegides en moments crítics. Com a exemple, les activistes han explicat el cas d’una persona que es va apropar a l’assessorament col·lectiu de l’APE al setembre, amb un infant a casa i que ja fa quatre mesos que no té accés a aigua a casa seva.

Sense resposta per part del consistori

Aquesta mobilització s’ha produït més d’un mes després que les entitats es reunissin amb el tinent d’alcaldia d’Equitat, Drets Socials i Recursos Humans de l’Hospitalet, Jesús Husillos. En aquella reunió el tinent d’alcaldia hauria admès que el telèfon de reserva de cites no funciona des de fa mesos i que només tenen un tècnic per atendre situacions d’urgència en desnonaments per cobrir una ciutat de més de 260.000 habitants; segons asseguren els moviments socials.

Des de les entitats que han convocat la protesta consideren que l’Ajuntament de l’Hospitalet no està a l’altura de “la insostenible situació actual d’emergència econòmica i social, de pobresa i de desprotecció generalitzada a la ciutat” i assenyalen que continuaran mobilitzant-se fins que el consistori no prengui mesures per ajudar a les famílies vulnerabilitzades del municipi.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article