El Congrés aprova finalment la llei trans després de mesos d’espera

La norma elimina els requisits d’hormonació i informe mèdic per fer el canvi de sexe al DNI i prohibeix les teràpies de reconversió


El Congrés ha aprovat aquest dijous la llei trans, després de molts mesos d’espera. Finalment, les esmenes del PSOE que limitaven l’autodeterminació de gènere —i que han sigut el motiu que la seva aprovació s’endarrerís— han quedat fora del text, ja que els socialistes s’han quedat sols defensant-les en la comissió d’Igualtat. La proposta que s’ha aprovat amb els vots del PSOE (a excepció de Carmen Calvo), Unides Podem, ERC, Junts, CUP, PNB i Eh Bildu elimina els requisits de dos anys d’hormonació i un informe mèdic per poder fer el canvi de sexe al DNI, així com prohibeix les teràpies de reconversió de l’orientació sexual de les persones. Ara és el torn del Senat, que haurà d’aprovar definitivament la norma.

Les discrepàncies entre PSOE i Unides Podem han endarrerit l’aprovació de la llei trans, però, tot i això, la norma s’ha acabat aprovant al Congrés. Entre les modificacions que plantejaven els socialistes, la que més polèmica va generar amb els seus companys de Govern és la que demanava autorització judicial perquè els menors de 16 anys facin el canvi de sexe. El text del Ministeri d’Igualtat ho rebaixa a 14 anys. Els socialistes també reclamaven que per revertir la modificació del sexe al registre civil a partir dels sis mesos del canvi fos necessària autorització judicial.

“El PSOE va saber i va voler imaginar una llei millor. Vam voler dibuixar d’una forma més garantista els drets que es reconeixen en aquesta norma. Vam apostar per generar un marc més perfecte, segur i jurídicament robust. Lamentablement, cap de vostès ens va acompanyar”, ha dit la diputada socialista Andrea Fernández.

Per altra banda, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha reivindicat que la llei reconeix els drets de les infanteses trans i que amb la seva aprovació tindran “més drets” en una societat “que els reconeix, cuida i respecta”. “El Congrés tanca armaris i obre portes i finestres per assegurar vides lliures”, ha dit Montero, que ha subratllat que es despatologitza les persones trans i “es repara un deute històric” amb el col·lectiu.

La iniciativa ha sumat 188 vots a favor, 150 en contra i 7 abstencions. L’exvicepresidenta del govern espanyol i presidenta de la comissió d’Igualtat, Carmen Calvo, s’ha desmarcat de la resta del PSOE i s’ha abstingut. També s’han abstingut tres diputats del PDeCAT —un ha votat a favor— i una de Cs. PP, Vox i la resta de diputats de Cs han votat en contra.

Contingut de la norma

El projecte de llei per a la igualtat real i efectiva de les persones transsexuals i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI elimina els requisits actuals —dos anys d’hormonació i un informe mèdic— per canviar el sexe al DNI. El text estableix que serà suficient amb presentar la petició al registre, que haurà de ratificar-se tres mesos després. Ho podran fer totes les persones que tinguin 16 anys o més.

Dels 14 als 16 el procés estableix que els pares acompanyin el tràmit i que en cas de disputa acabi decidint un jutge, mentre que dels 12 a 14 requerirà directament la intervenció del jutge. Els menors de 12 anys de moment només podran canviar de nom amb facilitat i sense intervenció de testimonis.

Un altre element de la norma és la prohibició expressa de les teràpies de reconversió que tinguin com a finalitat modificar l’orientació sexual de les persones. De fet, la nova legislació suposa que es deixa de considerar la transsexualitat com una malaltia, i per això elimina dels tràmits qualsevol intervenció de metges o psicòlegs que actuïn com a testimonis.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article