Salut preveu signar aquest divendres el conveni del Siscat amb una pujada de sou “considerable”

Metges de Catalunya veu “insuficients” les propostes del departament i registra la convocatòria de vaga per al 25 i 26 de gener


El conseller de Salut, Manel Balcells, ha anunciat que, si no hi ha canvis d’última hora, aquest divendres se signarà el conveni del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (Siscat), amb una pujada de sou “considerable”. En declaracions a Ràdio 4 i la 2, Balcells ha parlat de “pas gegantí” en la millora de les condicions laborals dels professionals, el qual “significarà un abans i un després”. També ha anunciat que el conveni de l’ICS està previst que se signi el primer trimestre de 2023, així com un pla d’accessibilitat al sistema sanitari i un pla per fer front a la manca de professionals. Metges de Catalunya valora com a “molt insuficients” les propostes del departament i ja ha registrat la convocatòria de vaga per al 25 i 26 de gener.

Balcells s’ha mostrat “moderadament optimista” amb el fet que el conveni del Siscat, que agrupa la sanitat concertada, ajudi a “descomprimir la tensió” que hi ha al sistema. El conveni té 81 punts, dels quals nou tenen un contingut econòmic “important”, ha dit, des del punt de vista de restituir la capacitat adquisitiva dels professionals i tornar a situacions prèvies a la crisi.

L’objectiu és que aquest conveni i el de l’ICS, que es preveu signar durant el primer trimestre del 2023, s’acostin tant que estiguin “harmonitzats”. Balcells confia que el conveni que amb tota probabilitat es presenti aquest divendres pugui ajudar a aturar la vaga del gener. “M’agradaria que després de tot això no fos necessària una convocatòria de vaga. Que d’arguments sòlids i de pes no n’hi hagi”, ha conclòs i ha afegit que “al que vulgui fer vaga li traurà molts arguments”.

A banda dels convenis, el conseller també ha ressaltat que esperen presentar a principis d’any un pla per millorar l’accessibilitat al sistema sanitari, especialment a la primària, les proves complementàries i les especialitats. Salut també prepara un pla per atendre la manca de professionals, amb una dotzena de mesures, com ara incentivar els professionals perquè allarguin la seva edat de jubilació i tornin de treballar a l’estranger.

Metges de Catalunya veu “insuficients” les mesures i manté la vaga

Metges de Catalunya (MC) ha registrat aquest divendres al Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya la convocatòria de vaga dels professionals sanitaris que començarà els dies 25 i 26 de gener de 2023. L’organització ha lliurat una còpia del document també a l’Institut Català de la Salut (ICS), així com a les patronals sanitàries: Unió Catalana d’Hospitals (UCH), Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES).

Segons el sindicat, les propostes fetes fins ara per Salut són “totalment insuficients per revertir la situació crítica que viu el sistema sanitari i per retenir el talent mèdic”. El secretari general de MC, Xavier Lleonart, ha lamentat que l’administració “no sigui prou conscient del que ens estem jugant amb aquesta vaga”.

Concretament, des de MC es queixen que encara no han rebut cap proposta formal per part del Departament de Salut que respongui a les seves reivindicacions, tot i que ja fa un mes que van anunciar les mobilitzacions, i consideren que l’administració no s’ha pres seriosament la convocatòria de vaga i ho ha confiat tot a les negociacions dels convenis col·lectius, quan hi ha qüestions cabdals, com la revisió de les condicions assistencials, que “ultrapassen l’àmbit de negociació de les relacions laborals”.

El Centre de Teràpies Avançades, al febrer

Caps de grups de recerca biomèdica s’han trobat aquest dijous al Departament de Salut en la primera reunió dels hospitals i instituts d’investigació que participaran en el Centre Nacional de Teràpies Avançades de Catalunya, el qual es preveu que pugui estar dissenyat i a punt per posar-lo en marxa al febrer. El conseller de Salut, Manel Balcells ha recordat que l’objectiu del centre és “no només fer més recerca i testar teràpies, sinó accelerar-ne la producció perquè puguin arribar a més pacients”.

El Govern va anunciar a principis de novembre la creació del Centre Nacional de Teràpies Avançades, en coordinació amb el Banc de Sang i Teixits i la fundació Biocat, que en serà el coordinador institucional. Es preveu una inversió de 60 milions d’euros en tres anys en aquest projecte per a recursos assistencials i de recerca. Segons va explicar en el seu anunci, el centre preveu crear 20 llocs de treball.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article