Govern i entitats proposen complements a la renda garantida per a infants i persones amb discapacitat

El conseller Carles Campuzano ressalta la necessitat de fer una gestió conjunta de la RGC i l’IMV per millorar-ne l’eficiència


La Comissió de Govern de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) proposa crear complements específics per a la infància, l’adolescència i les persones amb discapacitat, per tal d’ampliar l’abast d’aquesta prestació i millorar l’atenció que es fa a aquests col·lectius. El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha ressaltat també la necessitat de fer una gestió conjunta de la RGC amb l’ingrés mínim vital (IMV), per tal de millorar l’eficiència d’aquestes ajudes. Actualment, més de 170.900 persones reben la RGC a Catalunya.

El grup de treball que avalua l’estat de la llei de la RGC ha elaborat un informe amb les línies de treball en les quals es recomana avançar per millorar l’abast de l’ajuda. Aquest document es va presentar divendres passat a la reunió de la Comissió de Govern que monitora la implementació de la prestació i entre les propostes recollides destaca la de crear un complement per a les unitats familiars on hi hagi un o diversos infants o adolescents. A més, també es recull la necessitat d’estudiar l’ampliació de la quantia percebuda per famílies amb més de cinc membres, seguint amb les indicacions de l’últim informe elaborat per Ivàlua.

Per altra banda, s’ha proposat un complement específic per a les persones amb discapacitat, així com l’ampliació de la comptabilitat de la RGC amb les rendes del treball i altres ajuts públics per despeses com l’habitatge. Finalment, el grup de treball estudiarà també la possibilitat d’ampliar el col·lectiu amb dret a ser elegible, amb l’objectiu de garantir l’accés a la prestació a aquells perfils que, tot i trobar-se en una situació de risc d’exclusió social, no s’estan podent beneficiar de la RGC.

La Comissió de Govern de l’RGC està integrada per membres de diferents departaments de la Generalitat, juntament amb representants dels sindicats CCOO i UGT, de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, l’Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), les patronals Foment i PIMEC, i el Col·legi del Treball Social.

L’armonització de l’IMV i la RGC, un repte urgent

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha reiterat la necessitat de gestionar des de Catalunya l’IMV, com ha reclamat en diverses ocasions a l’Estat espanyol, i ha ressaltat que una gestió integrada de les dues prestacions —IMV i RGC— seria una millora en termes d’eficàcia. “No hi ha argument competencial perquè el País Basc i Navarra puguin gestionar l’IMV i Catalunya no”, ha defensat el conseller i ha recordat que l’Estatut d’Autonomia de Catalunya en recull les competències.

Campuzano també ha subratllat que l’actualització de l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) “permetrà ampliar la protecció social del nostre país, incrementant les quantitats de les prestacions socials”. En aquest sentit, si els pressupostos de 2023 s’acaben aprovant, l’augment d’un 8% de l’IRSC permetrà que la RGC s’apugi fins als 717 euros mensuals en el seu tram més baix.

Actualment, a Catalunya se’n beneficien de la RGC més de 170.900 persones. El 55% d’aquestes són dones i el 45% són homes. A més, hi ha 39.346 beneficiaris menors d’edat, prop d’un 23% del total, un fet que converteix a aquesta prestació en una important font d’ingressos per a les famílies amb infants i adolescents en risc d’exclusió social. “La Renda Garantida és el principal instrument del Govern per la protecció social. Actualment, permet sortir de la pobresa severa a 7 de cada 10 persones. Vol dir que és una prestació fonamental per un nombre significatiu de llars”, ha recalcat Campuzano.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article