Què canvia amb l’acord pel nou conveni de la sanitat concertada?

Es mantenen les discrepàncies entre Salut i Metges de Catalunya, que subratlla que encara no s’han revertit les retallades al 100%


Tal com estava previst, divendres passat es va signar el preacord per a un nou conveni laboral del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT), per al període 2021-2024. Entre altres qüestions, aquest preacord permetrà que l’increment retributiu dels treballadors públics s’apliqui també als que treballen a la sanitat concertada, amb un augment del 3,5% aquest 2022 i de 2,5% per al 2023, amb un 1% extra que depèn de l’IPC. Tot i aquestes millores, des del sindicat Metges de Catalunya —que no ha signat el preacord— reivindiquen que es necessiten canvis profunds en les condicions assistencials i subratllen que aquesta proposta de conveni no reverteix completament les retallades.

El preacord per al III Conveni laboral del SISCAT el van signar les associacions empresarials Unió Catalana d’Hospitals (La Unió); el Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS), i l’Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), i 13 dels 15 delegats sindicals de CCOO, UGT i el Sindicat d’infermeria (SATSE), juntament amb el Departament de Salut.

Entre les mesures més destacades que recull es troba l’equiparació salarial amb l’Estat, a través d’un increment salarial del 3,5% per al 2022 i del 2,5% per al 2023, amb un 1% addicional que està condicionat a l’increment de l’IPC i del PIB. A més, es reconeixen també l’increment del 0,9% per a l’any 2021 i un augment del 2%, amb un 0,5% addicional condicionat a l’IPC, per a l’any 2024.

Per altra banda, un altre aspecte on fa incidència el preacord del conveni és en les retribucions variables en funció dels objectius (DPO), les quals s’augmenten fins a equiparar-se amb les de l’Institut Català de la Salut (ICS). El cobrament d’aquestes retribucions, a més, es desvincula de l’equilibri pressupostari i financer de les entitats a partir de 2023 i queda lligat només a l’assoliment dels objectius dels i les professionals.

Pel que fa a infermeria, el preacord incorpora una equiparació del grau superior d’infermeria amb la carrera de quatre anys, a través d’un augment de categoria professional que, segons el Departament de Salut, suposarà un increment de 2.400 euros per persona a l’any. En aquesta línia, també es recull al preacord un règim d’especial dedicació voluntària de les infermeres, el qual permetrà a aquestes professionals incrementar la seva dedicació de manera voluntària al centre de treball on ja fan una jornada completa —amb un límit de 150 hores—, per tal de fer front a la manca d’infermeres.

Discrepàncies entre Metges de Catalunya i Salut

El sindicat Metges de Catalunya ha mostrat la seva discrepància respecte a un dels aspectes que recull el preacord de conveni: el preu de les guàrdies. Segons el Departament de Salut, els increments fixats al document que van signar divendres passat suposarà un augment del 25% del preu actual de l’hora de guàrdia de metges, metgesses i altres professionals. Des de Metges de Catalunya, però, assenyalen que aquesta mesura “només afecta els facultatius de 12 dels 59 hospitals que conformen la xarxa concertada” i denuncien que “el preu fixat escassament iguala al preu de l’hora ordinària de treball”, el qual és el mínim al qual s’han d’abonar les hores de guàrdia segons una sentència del Tribunal Suprem de 2014.

A més, des del sindicat també han criticat que Salut consideri que amb les mesures recollides al preacord es reverteixen les retallades aplicades el 2010. En aquest sentit, Metges de Catalunya subratlla que, tot i que amb el nou conveni es reduiria la minoració salarial, aquesta no s’eliminaria i, per tant, no s’estaria revertint les retallades al 100%. En concret, aquesta minoració salarial passa del 4,05% al 0,88%.

Així mateix, el sindicat ha recordat que la vaga prevista per al 25 i 26 de gener —la qual continua en peu—, a més de reclamar una millora substancial de les condicions laborals i retributives dels professionals, reivindica “canvis profunds en les condicions assistencials per reduir la sobrecàrrega de treball del personal mèdic”. Uns canvis que, segons Metges de Catalunya, “no es poden negociar en l’àmbit de les relacions laborals”.

Un cop signat el preacord, el pas següent per aprovar el nou conveni és la celebració d’un Consell de Direcció Extraordinària del Servei Català de la Salut (CatSalut), que es farà aquest dimecres. Des de Metges de Catalunya han reiterat la seva voluntat de “negociar amb el màxim compromís i honestedat per posar fi tan aviat com sigui possible a la crisi sanitària i al malestar dels facultatius”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article