PAH i Sindicat de Llogateres veuen “insuficients” les mesures anticrisi aprovades pel Govern espanyol

El decret inclou la pròrroga dels preus dels lloguers en renovacions de contractes i el límit del 2% per a les pujades de renda


El Govern espanyol ha aprovat aquest dimarts un nou paquet de mesures per fer front a les conseqüències de la inflació i la crisi econòmica. Entre altres aspectes, contempla la pròrroga dels preus dels lloguers en renovacions de contractes que finalitzin abans del 30 de juny de 2023, els quals, a més, s’hauran de mantenir sis mesos amb el mateix preu o podran apujar-se, com a molt, un 2% segons l’IPC. Tot i això, la PAH i el Sindicat de Llogateres consideren que aquestes mesures són “insuficients” i demanen polítiques més contundents que permetin evitar els desnonaments i garantir l’accés a un habitatge per a tota la població.

Tant la PAH com el Sindicat de Llogateres valoren positivament l’obligació de prorrogar els contractes de lloguer sis mesos i al mateix preu, així com el límit del 2% de l’augment interanual de les rendes indexades a l’IPC, però també subratllen que són mesures que només posterguen el problema durant sis mesos i no resolen les dificultats de fons. Des del sindicat reclamen que aquestes condicions es traslladin també als nous contractes de lloguer i que no s’apliquin només a les renovacions, mentre que des de la plataforma consideren que es tracta d’una altra oportunitat perduda pel Govern espanyol per a “impulsar mesures efectives de protecció a les famílies”.

Per altra banda, des de la PAH critiquen que la coalició de PSOE i Unides Podem hagi decidit prorrogar unes mesures en matèria d’habitatge que, a parer seu, no han aconseguit aturar al voltant de 70.000 desnonaments des que es van posar en marxa el 2021. A més, ressalten que el Govern espanyol no ha accedit a congelar les renovacions de les hipoteques variables, com demanaven des de la plataforma, així com tampoc han ampliat els supòsits que cobreix l’actual “escut social” estatal. “El Govern ha optat per continuar amb el pedaç actual”, apunten.

El Sindicat de Llogateres, per la seva banda, ha exigit que s’aprovi la llei estatal d’habitatge com més aviat millor i, en tot cas, abans que acabi la vigència de les mesures anunciades aquest dimarts. Des de la PAH, però, recorden que aquesta llei fa dos anys que s’hauria d’haver aprovat i tant la plataforma com el sindicat acusen els socialistes de no voler donar el seu vistiplau. “Aquest Govern no ha estat a l’altura de les circumstàncies, i és per això que li exigim que siguin valents i aprovin una llei d’habitatge ambiciosa que de veritat es posi al costat de les famílies”, remarquen des de la PAH.

Les altres mesures del decret anticrisi

Més enllà de les mesures relacionades amb l’habitatge, el decret anticrisi aprovat pel Consell de Ministres aquest dimarts inclou altres iniciatives, com ara l’eliminació de l’IVA per a tots els aliments de primera necessitat que fins ara estaven gravats amb un 4% i la rebaixa del 10% al 5% de l’IVA d’oli i pasta durant sis mesos. El paquet també crea un xec alimentari de 200 euros per a rendes de menys de 27.000 euros anuals i un patrimoni no superior a 75.000 euros, uns 4,2 milions de famílies.

En matèria de transports, a banda de la gratuïtat de Rodalies i Mitja Distància, el govern espanyol mantindrà la rebaixa del 30% de les ajudes per reduir el preu del transport urbà i interurbà en aquells casos en què autonomies o ajuntaments ho complementin fins al 50%. Amb el nou paquet anticrisi, a més, la bonificació dels carburants de 20 cèntims per litre es limitarà a sectors professionals i deixarà de ser generalitzada.

Una altra rebaixa fiscal que es manté sis mesos més és la de llum i gas i també es manté la prohibició durant tot el 2023 dels talls de subministraments essencials i l’extensió del bo social. El preu màxim del butà també continuarà congelat.

Revalorització de les pensions

El Govern espanyol també ha aprovat un altre decret que incrementa les pensions un 8,5% el 2023. L’executiu estatal, a més, ha aprovat la jubilació activa millorada per permetre que els professionals sanitaris d’atenció primària, metges de família i pediatres en edat de jubilació puguin continuar exercint els tres anys posteriors compatibilitzant el 75% de la seva pensió amb el servei actiu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article