El xec de 200 euros per a llars amb rendes inferiors a 27.000 euros es podrà sol·licitar a partir del febrer

El període per tramitar l’ajuda s’allargarà fins al 31 de març i el pagament s’efectuarà mitjançant una transferència


El xec de 200 euros inclòs en el nou decret de mesures anticrisi aprovat aquest dimarts pel Consell de Ministres es podrà demanar a partir de 15 de febrer a l’Agència Tributària, segons recull el text publicat al Butlletí Oficial de l’Estat. S’hi podran acollir aquelles llars amb ingressos inferiors als 27.000 euros anuals, els ciutadans residents a l’Estat per sota aquest llindar que durant aquest any hagin treballat per compte propi o aliè i estiguin donats d’alta a la Seguretat Social o hagin rebut una prestació d’atur i disposin d’un patrimoni inferior als 75.000 euros a 31 de desembre. El termini màxim per acollir-se al xec de 200 euros, que constarà d’un pagament únic a través d’una transferència, és el 31 de març.

En canvi, no podran ser beneficiaris d'aquesta mesura els ciutadans que a 31 de desembre rebin l'Ingrés Mínim Vital o alguna pensió o aquells sol·licitants qui durant el 2022 hagin sigut administradors de dret d'una societat mercantil que en el darrer dia d'aquest any no hagi cessat l'activitat o si s'és titular de valors en borsa.

Un cop tramitada la documentació per demanar l'ajuda, l'Agència Tributària efectuarà l'ingrés si és correcte. En cas contrari, justificarà els motius pel qual es denega la petició i el sol·licitant tindrà deu dies fer al·legacions o presentar nova documentació. Si no, al cap de trenta dies la proposta es donarà formalment per denegada. Així mateix, si l'administració detecta que s'ha atorgat l'ajuda i s'incompleixen alguns dels requisits en podrà reclamar la seva devolució més els interessos de demora.

Les famílies nombroses denuncien discriminació

L'Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (Fanoc) ha denunciat aquest dimecres discriminació del seu col·lectiu en l'ajuda de 200 euros del govern espanyol, ja que no inclou cap graduació segons el nombre de fills. 

Fanoc creu que la mesura és positiva en termes generals, però lamenta que una família amb set infants i 27.100 euros d'ingressos no rebi res i, en canvi, una persona que visqui sola i que guanyi 26.900 euros sí que la pugui cobrar. 

L’associació estudia interposar un recurs davant dels tribunals. Segons Fanoc, posar uns límits d'ingressos sense tenir en compte el nombre de menors dependents i altres circumstàncies com la discapacitat vulnera el dret fonamental a la igualtat.

L'entitat ha assegurat que altres països europeus que han aprovat mesures similars, com França o Alemanya, graduen el límit d'ingressos segons el nombre de membres en la llar. A més, s'ha queixat que la mateixa situació es dona en altres prestacions socials, com amb l'ingrés mínim vital.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article