Fundació Contorno Urbano, guanyadora del Premi Lluís Carulla 2022 d’emprenedoria cultural

L’entitat ha estat guardonada per un projecte d’equipament cultural creat amb materials recuperats al barri de les Planes de l’Hospitalet


La Fundació Contorno Urbano ha guanyat el Premi Lluís Carulla 2022 d’emprenedoria cultural pel seu projecte ‘MÒDUL, Centre Ecològic Cultural’. La iniciativa contempla un equipament cultural creat amb materials recuperats al barri de les Planes de l’Hospitalet Llobregat i rebrà 70.000 euros per haver estat premiat com a “millor projecte transformador”, així com l’acompanyament de mentors culturals i empresarials durant dos anys. A la gala d’entrega dels premis biennals que lliura la Fundació Carulla també s’han entregat el guardó a la “millor idea” per al projecte ‘Periferia Gold Battle’, de l’associació Cultural Llobregat Bloc Party, així com el Premi Candel per a una proposta radiofònica per a persones d’origen migrant, elaborat per l’artista audiovisual Melisa Ramírez i la Fundació Babel Punt de Trobada.

MÒDUL, la proposta guanyadora del Premi Carulla al millor projecte transformador, té previst dotar d’espais ciutadans físics on impulsar processos comunitaris als veïns i veïnes de barris amb grans desigualtats socials. La iniciativa busca també crear noves xarxes de treball i facilitar l’accés a la cultura, l’educació i el lleure, per tal de donar resposta als reptes urbans i a les poblacions vulnerables en barris on es concentren moltes necessitats socials.

El projecte que impulsa la Fundació Contorno Urbano té la sostenibilitat com a eix transversal i planteja un nou tipus d’equipament basat en l’ecodisseny i una nova manera de fer comunitat, a partir sobretot de l’autogestió. La intenció dels impulsors del projecte és continuar ampliant i millorant el Centre Ecològic de Cultura de l’Hospitalet i replicar aquest model a altres territoris i barris, com per exemple al barri de Can Roses de Sant Vicenç dels Horts, on ja s’està treballant per tenir l’equipament a punt el juny de 2023.

Rap des de la perifèria per afavorir la inserció social

Els guanyadors del guardó a “millor idea” d’aquesta edició dels Premis Carulla ha estat l’associació Cultural Llobregat Block Party, que han proposat un projecte d’inserció social que utilitza el rap i la cultura urbana per crear vincles entre joves i educadores socials a través de les conegudes com a ‘batalles de galls’.

La iniciativa pivota al voltant del Gold Battle, un reconegut campionat de batalles d’improvisació, on, a través d’activitats relacionades amb aquestes competicions, el projecte pretén generar espais i contextos que atreguin i motivin els joves, per apropar-los i connectar-los amb els educadors i educadores socials, i així millorar les seves condicions de vida socials, emocionals, relacionals i culturals.

Els impulsors del projecte tenen previst formar un petit equip humà i tècnic per a professionalitzar el projecte i començar a implementar-lo en l’àrea metropolitana de Barcelona. El servei està adreçat a educadors socials d’espais joves i ajuntaments, però preveu ampliar-se a altres projectes que treballin amb persones nouvingudes, serveis socials o culturals, etc.

Un laboratori de sonoritats compartides

El Premi Francesc Candel, que premia el foment de la inclusió de persones migrades a través de l’art i la cultura, l’ha guanyat el projecte ‘SO(M)LAB – Laboratori de sonoritats compartides’, impulsat per l’aliança entre l’artista audiovisual Melisa Ramírez i la Fundació Babel Punt de Trobada. La iniciativa proposa la formació artística i tècnica en format de tallers radiofònics i musicals adreçats a persones d’origen migrant usuàries dels serveis gratuïts de la fundació.

Aquest projecte, que rebrà 15.000 euros per part del Premi Candel per poder-se impulsar, es planteja com una forma alternativa d’acompanyament socioeducatiu, tant col·lectiu com individual, per tal de fomentar la comunicació, reflexió, desenvolupament d’habilitats socials, capacitats i competències, i aproximació a les realitats socioculturals.

Uns premis per impulsar la cultura social

Ambdós guardons, el Premi Candel i el Premi Lluís Carulla, són projectes troncals en l’activitat de la Fundació Carulla que, des de fa gairebé 50 anys, treballa per oferir solucions als reptes de la societat a través de la cultura i l’educació. La directora de la fundació, Marta Esteve, ha recordat que “la cultura és un eix clau en la construcció d’un país” i “una eina de transformació i canvi”.

Esteve ha subratllat que “cal que les societats situïn la cultura en l’epicentre de les seves prioritats, generin oportunitats i recolzin projectes culturals”, com els que han estat guardonats amb els premis que entrega la fundació. El Premi Lluís Carulla ha rebut aquesta darrera edició un total de 200 candidatures, de les quals només han avançat a la fase final set projectes culturals de fort impacte i gran potencial transformador. En el darrer any, tots els projectes finalistes també han rebut l’acompanyament cultural de la Fundació Carulla, i també empresarial de l’Associació Netmentora i la Fundació Autoocupació per tal de millorar, accelerar i avançar les iniciatives.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article