Menstruar quan no tens llar: “Quan estàs al carrer no rentes. Agafes, utilitzes i tires roba”

ABD posa en marxa la campanya ‘Dona Dignitat’ per adquirir roba interior i productes d’higiene menstrual per a dones sense llar


“No rentes. Agafes, utilitzes i tires la roba. I les calces també. Si estan brutes, ni rentar-les. Les tires”. Així descriu la Noelia la dificultat que tenen les dones sense llar per accedir als productes bàsics per a la seva intimitat i higiene menstrual. Per fer front a aquestes situacions, l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) ha posat en marxa la campanya ‘Dona Dignitat’, que té l’objectiu d’aconseguir 8.000 euros per adquirir roba interior nova i productes d’higiene i de salut bàsics per cobrir durant un mes les necessitats de 550 dones usuàries de diferents programes i serveis de l’entitat que es troben en una situació d’extrema vulnerabilitat.

A l’Estat hi ha més de 6.000 dones que viuen al carrer, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Moltes d’aquestes dones no disposen de productes per a la higiene menstrual o ni tan sols de la roba interior suficient per a canviar-se cada dia, així com tampoc disposen d’un espai privat on canviar-se quan tenen la regla. “Ens falten aquestes coses tan importants per la dona i tan bàsiques com, per exemple, la roba interior. No ho podem aconseguir. Aquest és el problema. Perquè encara que em diguin: ves aquí o ves allà. Jo hi he anat, però no en tenen”, explica l’Eva, una de les usuàries d’ABD.

Les dones sense llar veuen negat de forma sistemàtica el seu dret a la salut i a una higiene personal digna, sigui per l’elevat preu d’aquests productes bàsics, per la impossibilitat d’obtenir-ne suficients o adequats per a totes les dones en recursos d’atenció a persones en situació de vulnerabilitat o per les dificultats de rentar i tenir cura de la roba. Una situació que molts cops continua fins i tot quan aquestes dones ja han deixat de viure al carrer: “Per més que estigui cobrant i en situació de sostre com ara, amb la paga que estic cobrant no arribo per comprar-me tot el que necessito per a cada mes de període”, assenyala la Montse, una altra de les usuàries de l’entitat.

Per aquest motiu, des d’ABD apel·len a la solidaritat ciutadana per reivindicar el dret de les dones a accedir a necessitats bàsiques que els permetin tenir una vida digna i millorar la seva qualitat de vida. Com a part de la campanya ‘Dona Dignitat’, l’entitat dona diverses opcions de col·laboració per a la població, des d’una aportació de 35 euros que serveix per garantir un mes de productes per a la menstruació per una dona, fins a una donació de 200 euros que ajuda a cobrir els productes d’higiene menstrual d’una dona durant mig any. Les aportacions es poden fer a través de la pàgina web de la iniciativa.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article