Unes 150 persones protesten a Vic contra l’onada de feminicidis: “Diem prou”

Portaven diversos parells de sabates vermelles en record a les dones assassinades


Unes 150 persones s’han concentrat aquest dimarts al matí als jutjats de Vic per protestar contra els feminicidis i les violències masclistes. Convocades per la coordinadora de grups feministes Juntes Som Revolució i Càrnies en Lluita, han caminat fins a l’Ajuntament, on han llegit un manifest contra els feminicidis i han recordat les 17 dones assassinades el mes de desembre a l’Estat pel simple fet de ser dones.

També han fet referència a les quatre dones assassinades aquest gener a diferents punts de l’Estat. L’acte ha comptat amb el simbolisme de les sabates vermelles. Les han deixat a terra, juntament amb la pancarta per denunciar “la inacció del sistema” i la falta de recursos.

“Prou dones assassinades”. Aquest era el lema que es podia llegir a la pancarta de la protesta que ha transcorregut pel centre de Vic. Una de les portaveus, Montse Castañé, denunciava el desconeixement i desconnexió que el sistema judicial té envers aquesta problemàtica. “Ja n’hi ha prou”, afirmava, tot reclamant una formació específica per conscienciar i sensibilitzar millor els jutges i la classe política perquè els agressors no quedin impunes i es puguin evitar més assassinats. També demanen més polseres de seguiment per a agressors reincidents. “Són gent que ho faran tota la vida”, afegia.

Als jutjats, davant una filera de sabates vermelles que encerclava l’entrada, 21 dones han mostrat els cartells que portaven a l’esquena. Una a una, davant el micròfon, han anat dient en veu alta el nom de la dona assassinada a qui representaven -aquells que han transcendit-, quin era el seu origen i la seva edat.

Les 17 primeres corresponien a les dones mortes durant el mes de desembre a l’Estat, mentre que les 4 restants corresponien a les dones assassinades durant els pocs dies que han transcorregut del mes de gener. Després de la rua per la rambla Davallades i una volta per la plaça Major enmig de l’expectació pròpia del mercat setmanal, l’escenificació s’ha tornat a repetir prop de l’Ajuntament.

En el manifest que s’ha llegit a la plaça, les signants reivindiquen que les dones puguin viure “en pau” i asseguren que s’alcen “a favor de la vida” i que ja no callaran més. Les activistes també han carregat contra el patriarcat a qui acusen tenir “arrels profundes” i lamenten que l’última expressió d’aquest sigui el feminicidi: “És una guerra contra les dones”. “Acudits que minimitzen la dignitat de les dones. Menyspreus petits que es tornen grossos. Assetjaments a la feina durant anys, que no es denuncien per por. Assetjaments que es denuncien i que una sentència esborra sense miraments”, són algunes de les denúncies que han fet.

Entre les adhesions al manifest, a banda de Juntes Som Revolució i Càrnies en lluita, també hi ha associacions feministes com Dones que cremen romaní (Lluçanès), Les Hipòlites (Sant Hipòlit de Voltregà), Som Dones (Taradell), Les Cires (Dones de Centelles), L’Ortiga (Osona), Les Violetes (Voltreganès), Donaveu (Tona), Gossos K9 (Sant Hilari Sacalm), Carrer de la Poesia 14 (Alpens), Associació Terra Viva (Súria), Associació Bruixes Salines (Súria), UCFR d’Osona i el Ripollès, Plataforma Els Estels Silenciats i Associació Acció Trans.

L’any 2022 van morir 49 dones a l’Estat. A Catalunya, segons dades de la Generalitat, l’any passat el recompte es va saldar amb 12 dones mortes. En el que portem de 2023, a l’Estat ja s’han registrat 4 assassinats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article