Tanca temporalment el centre de naixements de Martorell per falta de llevadores

La direcció de l’hospital garanteix la continuïtat dels parts naturals i diu que reobrirà l’espai el més aviat possible


La Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) ha tancat temporalment el centre de naixements, un espai pioner a l’estat espanyol des d’on s’oferia a les mares tenir un part natural en un entorn similar al d’una llar amb l’assistència de dues llevadores. La manca de llevadores ha estat el detonant de la decisió, ja que els últims tres mesos han plegat cinc de la quinzena de professionals que formen l’equip del centre -que atén l’àrea de parts general i el centre de naixements-.

La direcció de l’hospital diu que ha tancat l’espai per precaució, a l’espera de poder cobrir les vacants. Mentrestant, garanteix la continuïtat dels naixements naturals a l’àrea de parts general i diu que reobrirà l’àrea tancada el més aviat possible.

Fonts de l’hospital asseguren que, entre les cinc llevadores que han plegat, hi ha causes personals i altres ho han fet per motius professionals. L’equip de llevadores, però, ho focalitza en conflictes en el desenvolupament de l’activitat. En un comunicat, retreuen a l’hospital la falta de contractació de personal i la inexistència, diuen, de mecanismes de resolució de conflictes.

Asseguren que hi ha hagut casos de tensió, amb “vexacions” a les llevadores davant les pacients i situacions en què s’ha posat en risc la vida de la mare i del nadó. També lamenten que, malgrat l’aposta per impulsar el centre de naixements, dins l’hospital no s’aconseguia arribar a un consens sanitari a favor de garantir l’autonomia de les mares i protegir la filosofia del part natural respectat.

Reivindiquen la reobertura del centre de naixements i defensen la necessitat de crear una estratègia multidisciplinar que garanteixi el bon funcionament de l’espai, reclamen l’aprovació d’un protocol de resolució de conflictes i un sistema extern de supervisió que avaluï la qualitat de l’espai.

Al seu torn, l’Associació Catalana de Llevadores considera “inadmissible” el tancament del centre i s’ha compromès a reunir-se amb els agents socials, polítics i institucionals per arribar a una entesa que permeti reobrir-lo. La direcció de l’hospital insisteix que la voluntat és que aquesta reobertura sigui a curt termini.

El Consell d’Infermeres demana la reobertura del centre

Després d’anunciar el tancament, el Consell de Col·legi d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) ha reclamat la reobertura del centre. El Consell reconeix que aquesta manca és una dificultat que dificulta el relleu generacional i que es compleixi amb les ràtios aconsellades.

Malgrat tot, ha considerat que la sobrecàrrega que pateixen les professionals “no és excusa” per tancar el centre de naixements, un projecte que ha destacat “motiva i estimula” les llevadores i que ha lamentat que resulta “inviable” sense el suport institucional i la cooperació de tots els agents implicats. Per això, ha reclamat la cooperació de tots els agents implicats i el suport necessari per poder tornar a reobrir aquest servei.

El Consell d’Infermeres, juntament amb el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) han obert una línia de treball per analitzar la situació i les accions a emprendre per garantir la reobertura del centre i l’atenció als usuaris.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article