COCARMI manifesta que les persones amb discapacitat se senten agermanades amb les víctimes del genocidi

Unes 200.000 persones amb algun tipus de malaltia o discapacitat van ser assassinades durant el règim nazi


El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat, COCARMI, va participar la setmana passada a l'acte d'homenatge amb motiu del Dia Internacional en Record de les Víctimes de l'Holocaust, celebrat al Parlament de Catalunya i va manifestar que les persones amb discapacitat i les seves famílies se senten totalment agermanades amb les víctimes del genocidi.

Cal recordar en honor a la memòria històrica que les persones amb discapacitat van tenir, des de bon començament, un paper preponderant a l'holocaust nazi. Molt abans dels camps d'extermini jueus i en nom de la puresa de la raça ària, que no admetia cap defecte, el Tercer Reich va assajar les primeres càmeres de gas amb els seus propis malalts mentals, en el camp de concentració d'Hadamar.

Fa uns dies s'ha trobat una fossa comuna amb 220 persones amb discapacitat assassinades pels nazis. Les víctimes van ser enterrades entre els anys 1942 i 1945. La fossa va ser trobada pels voltants del centre de psiquiatria de l'hospital regional de Hall, al Tirol austríac, durant unes obres que s'estaven realitzant al recinte sanitari. Es considera que gairebé 200.000 persones amb algun tipus de malaltia o discapacitat van ser assassinades durant el règim nazi, després de ser separades de les seves famílies amb el pretext de traslladar-los a institucions sanitàries.

Davant de realitats tan cruentes, COCARMI reconeix que oblidar l'horror és impossible tot i que la vida ha ensenyat als que conviuen amb alguna discapacitat, que encara que sembli mentida, es pot tirar endavant. COCARMI demana per a les víctimes de l'holocaust una denúncia permanent de la tragèdia viscuda en el passat, un suport incondicional per al present i el futur i una mirada càlida i plena d'esperança que ens ajudi a millorar la condició humana i la història que encara hem de viure i escriure tots plegats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article