Més del 70% de les persones diagnosticades amb depressió a Catalunya son dones

Els casos diagnosticats a la sanitat pública l’any 2021 van augmentar un 3,5% respecte al 2020


Més de 700.000 persones estan diagnosticades amb depressió a Catalunya i, d'aquestes, més del 70% són dones. Són dades fetes públiques pel Departament de Salut aquest divendres amb motiu del Dia Mundial de la lluita contra la Depressió.

A Catalunya hi ha 505.246 dones diagnosticades, amb una mitjana d’edat de 56 anys, mentre que entre els homes la xifra baixa a 211.180 persones, amb una mitjana de 61 anys. Els casos de depressió diagnosticats a la sanitat pública durant el 2021 van augmentar un 3,5% respecte al 2020.

Segons dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2021, el 9% de la població de 15 anys i més té depressió i té més prevalença entre les dones (12,2%) que entre els homes (5,7%). A més, la depressió augmenta amb l'edat: 7,4% en el grup de 15 a 44 anys i 13,1% entre les persones de 75 anys i més. També, segons l'ESCA, és superior entre les persones de classe social menys afavorida i entre les persones sense estudis o amb estudis primaris.

Salut continua desplegant el Programa de benestar emocional i salut comunitària, en què es treballa conjuntament amb els equips d’Atenció Primària i amb referents emocionals que intervenen en l’àmbit comunitari i se centren en la prevenció, la detecció precoç de risc psicosocial, acompanyament i suport al malestar emocional de la ciutadania. Actualment, n’hi ha 366 treballant als equips d’atenció primària.

També reforçarà l'atenció a trastorns de salut mental i addiccions atesos a la primària amb psiquiatres, psicòlegs clínics i infermeres de salut mental. Aquestes línies d’actuació permetran, segons el departament, incrementar l’atenció psicològica i psicoeducativa, reduir la prescripció de psicofàrmacs i per una atenció més propera a l’entorn ciutadà.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article