Igualtat ha tramitat prop de 2.000 targetes sanitàries amb el nom sentit de persones trans

El 2022 se n’han tramitat 451, de les quals 285 per a persones majors d’edat i 166 per infants i adolescents


Des de l’any 2015, el Departament d’Igualtat i Feminismes ha tramitat prop de 2000 targetes sanitàries amb el nom sentit de persones trans, exactament 1.853. D’aquestes, 1.163 han estat per a persones majors d’edat i 690 per infants i adolescents de menys de 18 anys, que les han tramitat conjuntament amb les seves responsables legals.

Durant el 2022 es van tramitar 451 targetes sanitàries, de les quals 285 per a persones majors d’edat i 166 per infants i adolescents, fet que suposa un lleu increment del nombre de targetes tramitades el 2021, quan se’n van tramitar 445. De fet, l’augment és més notable si es compara amb les dades de l’any 2020, en què es van gestionar 229 targetes, i amb l’any 2019, amb 187.

“Aquest increment ha estat possible gràcies a l’acompanyament que oferim des de la xarxa SAI, que facilita que les persones que vulguin puguin fer aquest tràmit de manera molt senzilla”, destaca el director general de Polítiques Públiques LGBTI+, Xavier Florensa Cantons, que ressalta que “veure el nom sentit per primera vegada en un document oficial com la targeta sanitària és un pas molt important per a les persones trans”. A més, aquesta gestió els permet després caviar el nom en altres documents, com com en la T-16, el carnet universitari o el de biblioteques.

Des dels Serveis d’Atenció Integral (SAI) LGTBI, les persones trans també poden tramitar el certificat en forma de carnet ‘Faig constar’, que serveix per demostrar que el nom sentit està vinculat a aquella persona quan cal comprovar-ho amb un document identificatiu.

La tramitació de targetes sanitàries per a persones trans amb el nom sentit és possible gràcies a un acord amb el Departament de Salut i al desplegament de la llei per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. El canvi només requereix de la voluntat de la persona, garantint el dret de les persones trans a poder-lo realitzar sense la necessitat d'un diagnòstic mèdic.

Igualtat i Feminismes assegura que amb la futura llei trans catalana, actualment en elaboració, es continuarà aprofundint en accions com aquesta de garantia dels drets de les persones trans. En aquest sentit, la futura llei integral de reconeixement del dret a la identitat i a l’expressió de gènere busca garantir la igualtat plena de les persones trans en tots els àmbits de la societat públics i privats, així com erradicar qualsevol forma de discriminació per raó d’identitat o expressió de gènere.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article