La PAH aconsegueix el compromís de Yolanda Díaz i Ada Colau d’obligar els grans tenidors a oferir lloguers socials

Aquesta mesura s’hauria d’incloure en la futura llei estatal d’habitatge, que fa dos anys que està encallada en el seu tràmit parlamentari


La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha aconseguit que la ministra de Treball i vicepresidenta segona del Govern espanyol, Yolanda Díaz, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es comprometin a incloure en la futura llei estatal d’habitatge l’obligació per als grans tenidors d’oferir un lloguer a aquelles famílies en situació de vulnerabilitat que estiguin a punt de ser desnonades sense alternativa residencial. Segons la plataforma, d’aquesta manera s’aconseguiria tirar endavant una normativa que fa dos anys que es troba encallada en el seu tràmit parlamentari.

Des de la PAH recorden que “obligar els grans propietaris a oferir un lloguer a les persones en situació de vulnerabilitat és una mesura que ja ha sigut avalada pel Tribunal Constitucional quan aquest va avaluar la llei antidesnonaments valenciana el 2018”. La plataforma considera que aquesta mesura és l’única forma d’acabar amb “l’aberració que suposa expulsar una família de casa seva sense alternativa”, un fet que qualifiquen d’una “flagrant vulneració dels drets humans”.

Una mesura que ja s’aplica a Catalunya

La PAH ressalta que el lloguer social com a mesura antidesnonaments fa set anys que s’aplica ja a Catalunya amb èxit i estimen que amb això s’ha aconseguit aturar entre 1.000 i 5.000 desnonaments l’any des de la seva implementació, tot i haver patit suspensions parcials per part del Tribunal Constitucional. Per aquest motiu, la plataforma considera indispensable que s’inclogui aquesta mesura a la futura llei estatal d’habitatge si no volen que sigui una proposta amb un “text buit de contingut, sense cap aplicació pràctica, ni molt menys un canvi estructural en l’àmbit de l’habitatge”.

“No entenem que a una llei d’habitatge no es faci una sola menció a mesures concretes i estructurals per prevenir els desnonaments sense alternativa residencial i el sobreendeutament de les famílies, garantint l’accés a l’habitatge del conjunt de la societat”, ressalten des de la PAH, que recorden que a la proposta actual només s’inclou una mediació que no és vinculant i una moratòria de tres mesos dels desnonaments mentre s’espera per a la concessió d’un habitatge públic.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article