Sindicat de Llogateres: “Als fons voltors se’ls ha acabat la barra lliure”

Un jutjat condemna les clàusules abusives en un contracte de lloguer del fons Azora, el tercer més gran de l’Estat


El Sindicat de Llogateres ha aconseguit el que qualifiquen de “victòria històrica” davant d’un fons voltor: per primera vegada, un jutjat de l’Estat espanyol ha condemnat la inclusió de clàusules abusives en els contractes de lloguer. En concret, el jutjat ha considerat abusives i fraudulentes nou de les deu clàusules contractuals denunciades pel sindicat juntament amb el Col·lectiu Ronda, en el cas de l’arrendament d’un pis propietat d’Azora, el tercer fons d’inversió més gran de l’Estat. Ara el sindicat prepara una campanya per sumar més casos d’inquilins que tinguin aquesta mena de clàusules als seus contractes, amb l’objectiu de fer una denúncia col·lectiva. “Se’ls ha acabat la barra lliure”, afirma la portaveu del Sindicat de Llogateres, Carme Arcarazo.

Una pujada del 30% del preu de la renda en un període de tres anys, passant dels 690 euros mensuals a gairebé 1.100 euros. Aquesta va ser una de les clàusules en el contracte de lloguer que van portar a una veïna de Granollers, Sílvia Torres, a interposar el 2020 una demanda contra el fons d’inversió Azora, en el marc d’una campanya organitzada pel Sindicat de Llogateres que va involucrar a un centenar d’inquilins. Finalment, gràcies a l’aprovació de la regulació de preus catalana, aquests inquilins van poder renovar els seus contractes sense pujades, però Torres va decidir tirar endavant amb una denúncia per les clàusules abusives al contracte de lloguer, juntament amb el sindicat i amb l’acompanyament legal del Col·lectiu Ronda.

Ara, gairebé tres anys després, finalment un jutjat li ha donat la raó. La sentència considera “abusives i fraudulentes” nou de les deu clàusules denunciades. Entre aquestes clàusules es trobaven les següents: el pagament d’una assegurança d’impagament a càrrec de l’arrendatari, la falsa declaració de la negociació de les clàusules, el fet que l’empresa es reserva el dret de retenir la totalitat de la fiança si no es compleixen les condicions de retorn de l’habitatge i una penalització de fins al 300% del preu del lloguer per cada dia que s’endarrereixi l’entrega de claus, entre altres. “Hem aconseguit asseure a la banqueta d’acusats un fons d’inversió i hem guanyat. És una victòria històrica: és la primera vegada que hi ha una condemna a un fons d’inversió per clàusules abusives de contracte”, subratlla Arcarazo, qui afegeix que “aquest resultat pot canviar el futur de milers de famílies afectades per clàusules abusives i que creuen que no hi ha res a fer”.

La portaveu del Sindicat de Llogateres explica que abans de fer cap denúncia van intentar negociar amb Azora al llarg de quatre anys, però finalment van decidir recórrer als jutjats “davant la negativa” del fons d’inversió. Tot i això, Arcarazo assegura que la voluntat del sindicat de negociar “segueix ferma”. Per la seva banda, l’advocada del Col·lectiu Ronda responsable de la demanda, Montse Serrano, deixa clar que, tot i que “la valoració de la sentència és molt positiva”, la sentència encara pot ser recorreguda en apel·lació. “Seria l’Audiència Provincial de Barcelona la que hauria de resoldre aquest assumpte. Hi ha 20 dies hàbils. No podem saber si Azora interposarà un recurs d’apel·lació, però està entre les possibilitats perquè encara estem a l’inici del termini per recórrer”, apunta l’advocada.

Pròxim objectiu: una denúncia col·lectiva 

La portaveu del Sindicat de Llogateres explica que en les pròximes setmanes desplegaran una campanya per recollir més casos de persones que tinguin clàusules abusives similars a les denunciades en el cas d’Azora, amb l’objectiu de poder fer una denúncia col·lectiva. L’advocada del Col·lectiu Ronda afirma que cal una acció col·lectiva “perquè les clàusules són iguals en diferents redactats” i, per tant, es podrien abordar de forma conjunta per obtenir millors resultats. “Esperem que la victòria d’avui animi a molta més gent a deixar de viure amb el cap baix”, remarca Arcarazo, qui afegeix que aquesta mena de clàusules abusives estan “molt esteses” en els contractes d’arrendament i inclouen obligacions com que les despeses extrajudicials vagin a càrrec de l’arrendatari.

Des del sindicat assenyalen que la condemna contra Azora “pot canviar el futur de milers de famílies”, ja que demostra que aquesta mena de fons d’inversió “ja no poden inflar els contractes amb clàusules abusives” i, per tant, es tracta d’un “punt d’inflexió”. Azora és la companyia matriu de les empreses Lazora, EncasaCibeles i Témpore Properties. Són propietaris d’un total de 13.000 habitatges a tot l’Estat i en gestionen prop de 20.000.

A l’espera d’una regulació dels lloguers

El Sindicat de Llogateres ha aprofitat l’ocasió per fer una valoració de la situació actual de la proposta de llei estatal d’habitatge, que es troba encallada al Congrés dels Diputats. “Crec que hem avançat molt. Fa un any deien que no es regularia el preu del lloguer i ara hem aconseguit que el Govern espanyol accepti que és necessari”, assenyala Arcarazo. 

No obstant això, la portaveu del sindicat destaca que “som el país d’Europa on les persones estan destinant un percentatge més elevat del seu sou al lloguer” i, per tant, no es tracta només de dir que es volen regular els lloguers, sinó que el que és realment important és “fer-ho bé”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article