L’APE urgeix la signatura de convenis amb Naturgy i Iberdrola per condonar el deute a famílies vulnerables

La plataforma en contra de la pobresa energètica es reuneix amb Drets Socials per fer seguiment de l’acord signat amb Endesa fa dos anys


L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) urgeix al Departament de Drets Socials a signar convenis amb Naturgy i Iberdrola per condonar els deutes de les famílies que no puguin fer front al pagament dels subministraments, com es va fer fa ja gairebé dos anys amb Endesa. Així ho ha traslladat una representació de la plataforma a l’equip del departament, en una reunió que s’ha celebrat aquest dimarts i on també s’ha abordat l’estat del procés de posada en marxa del Fons d’Atenció Solidària, el mecanisme que ha d’evitar la futura acumulació de deute per a les llars en situació vulnerable.

“Malgrat que el mercat català segueix en gran mesura en mans d’Endesa i les seves dues principals comercialitzadores, Endesa Energía i Energía XXI, és clau que els milers de llars vulnerabilitzades amb impagaments amb altres empreses puguin també començar de zero i treure’s de sobre la pesada motxilla del deute”, assenyalen des de l’APE. 

En aquest sentit, des de la plataforma remarquen que haurien de ser “les pròpies companyies qui facin front als impagaments d’aquestes llars a càrrec dels seus beneficis, que s’han seguit incrementant durant el 2022 en un context d’escalada de preus de l’energia”. Així, apunten que Naturgy, que és la segona subministradora d’energia en nombre de clients a Catalunya, va obtenir un benefici net de 1.061 milions d’euros només els primers nou mesos de l’any passat. Per altra banda, Iberdrola va aconseguir més de 3.100 milions d’euros en el mateix període de temps.

Per aquests motius, l’APE considera que “és inacceptable” que aquestes empreses continuïn “esquivant la firma de convenis” i per això han reclamat a Drets Socials que treballin per tancar els acords respectius abans del final del 2023.

Fiscalització dels compromisos

La reunió entre l’APE i el departament ha servit també per repassar l’aplicació del conveni firmat amb Endesa fa gairebé dos anys i les darreres mesures anunciades, com la condonació del deute de 2021 anunciada pel Govern a finals de desembre. Sobre aquest darrer aspecte, la plataforma insisteix en “la necessitat d’enviar cartes a les llars implicades perquè comptin amb la tranquil·litat de saber que el seu deute ha estat cancel·lat”.

A més, l’APE també ha instat a Drets Socials a avançar en la posada en marxa del Fons d’Atenció Solidària, el mecanisme que ha d’evitar la futura acumulació de deute, i en la instal·lació de comptadors socials a llars en situació vulnerable i que estiguin ocupant en una situació precària. Segons la plataforma aquest darrer mecanisme “no s’ha implementat com caldria”, ja que només s’han instal·lat 35 comptadors socials en gairebé dos anys, segons va reconèixer Endesa l’octubre passat. 

Altres assumptes que l’APE considera prioritàries són els pagaments del bo social tèrmic, la implementació d’oficines d’assessorament energètic al territori o les oportunitats dels fons europeus de recuperació per tal de finançar actuacions que pal·liïn l’impacte de la pobresa energètica a Catalunya. Reivindicacions totes que la plataforma ha traslladat al departament. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article