L’obesitat potencia el risc cardiovascular en persones nascudes amb baix pes

Un estudi liderat pel Clínic-IDIBAPS remarca la importància d’impulsar mesures preventives per promoure un estil de vida saludable


Un estudi liderat pel Clínic-IDIBAPS demostra que haver nascut amb baix pes limita la capacitat del cor d’adaptar-se quan hi ha un altre factor de risc cardiovascular, com l’obesitat. Així, en les persones nascudes amb baix pes que tenen obesitat en l’edat adulta hi ha una resposta atípica del cor, que no té la capacitat d’augmentar la seva massa muscular i mida per bombejar la sang i funciona pitjor.

Les persones nascudes amb baix pes representen el 10% dels naixements i tenen fins a tres probabilitats més de tenir un infart de miocardi, així com més risc d’hipertensió, ictus, diabetis o síndrome metabòlic.

En un estudi previ del mateix equip es van descriure canvis cardíacs en adults nascuts amb baix pes. Es va concloure que presenten diferències en l’estructura i la funció del cor i tenen menys capacitat per fer activitat física que la resta quan són adults, però no es va poder precisar el mecanisme pel qual aquests cors són més susceptibles.

D’altra banda, se sap que l’obesitat és un factor de risc cardiovascular que sobrecarrega el cor, ja que quan una persona té obesitat el cor ha de treballar més perquè ha de bombejar sang per a una major superfície.

Amb aquest nou treball, publicat a la revista European Heart Journal – Cardiovascular Imaging i coordinat per la Dra. Fátima Crispi, metgessa especialista sènior del Servei de Medicina Maternofetal de BCNatal de l’Hospital Clínic i l’Hospital Sant Joan de Déu i investigadora del grup Medicina fetal i perinatal de l’IDIBAPS, s’ha intentat anar un pas més enllà.

Així, s’ha estudiat com reacciona el cor d’una persona adulta que va néixer amb baix pes i que en l’edat adulta té obesitat, amb l’objectiu d’entendre com interaccionen dos factors de risc cardiovasculars en aquestes persones.

Per a l’estudi es van utilitzar les dades d’una cohort de 155 persones adultes, la meitat amb baix pes al naixement i l’altra meitat amb creixement fetal adequat, de les quals es tenia una ressonància magnètica cardíaca.

Els investigadors van analitzar la interacció entre el pes al naixement i el grau d’obesitat central (definit per la relació cintura-maluc) fent servir un mètode d’anàlisi complexa de l’estructura del cor (statistical shape analysis).

Segons l’estudi, els adults que van néixer amb baix pes tenien una resposta atípica a l’obesitat. En una persona amb creixement fetal adequat, quan té obesitat, el seu cor ha de treballar més i bombejar més sang. Per aconseguir-ho, s’hipertrofia, és a dir, fa més massa muscular, i es fa més gran.

Però en les persones que van néixer amb baix pes no hi ha la capacitat d’augmentar ni la massa ni la mida cardíaca, de manera que el seu cor funciona pitjor, alhora que empitjora la capacitat de fer exercici. “Això fa que el cor sigui massa petit i necessiti augmentar de forma desproporcionada la seva freqüència de batec per mantenir el seu rendiment”, explica Crispi.

Basant-se en aquests resultats, l’equip conclou que l’obesitat potencia el risc cardiovascular en persones amb baix pes en néixer i “remarca la importància d’impulsar mesures preventives per promoure un estil de vida saludable en aquesta població”. “Donat que el baix pes és present en un 10% dels naixements, es requereixen més estudis per aprofundir en com el cor es remodela en resposta a altres factors de risc i definir estratègies preventives per millorar la salut cardiovascular d’aquestes persones”, conclou Fàtima Crispi.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article