El govern espanyol aprova la primera llei estatal de serveis socials que fixa mínims comuns per a totes les autonomies

El Departament de Drets Socials s’oposa fermament a la seva aprovació i assegura que la recorrerà “fins on calgui”


El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts la primera llei estatal sobre serveis socials que estableix uns mínims comuns per a totes les autonomies. La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha argumentat que hi ha “importants diferències” entre les comunitats autònomes en les prestacions i que, per això, cal “garantir la igualtat” fixant uns mínims que hauran d’acordar les mateixes autonomies en el marc del Consell Territorial. El Departament de Drets Socials, en canvi, s’ha oposat “fermament” a l’aprovació d’aquesta normativa i ha assegurat que la recorrerà “fins on calgui”.

L’òrgan haurà de decidir els estàndards mínims de qualitat de les prestacions, incloent-hi les ràtios de professionals. Les comunitats autònomes tenen competència exclusiva en aquesta matèria. La norma encara haurà de passar en segona volta pel Consell de Ministres abans d’arribar al Congrés.

El text també elimina el requisit de l’empadronament per accedir al catàleg comú de prestacions. Belarra ha apuntat que aquest és un “pas fonamental per acabar amb una de les barreres per accedir-hi”.

“Un dels objectius de la llei és acabar amb els laberints burocràtics” als quals s’enfronten els ciutadans, ha remarcat la ministra de Drets Socials. Belarra ha explicat que la norma pretén facilitar la mobilitat territorial evitant l’exclusió que pot implicar la mateixa en cas de trasllat dins de l’Estat.

Un altre element és que la norma fixa que caldrà que cada usuari tingui una història social única, com en el sistema sanitari, i un professional de referència que coordini tota la intervenció sobre aquesta persona.

“Una invasió de competències”, segons Drets Socials

Fonts del Departament de Drets Socials asseguren que la llei de serveis socials aprovada pel Govern espanyol suposa “una invasió de competències” que “en cap cas” estan disposats a acceptar. “Catalunya, des de l’Estatut de Sau, gaudeix de l’exclusivitat de les competències en serveis socials. Cap dels intents que hi ha hagut al llarg de la història ha aconseguit revertir-ho i ara tampoc estem disposats a que passi”, subratllen des del departament.

Drets Socials deixa clar que esperen que la normativa no superi la votació al Congrés dels Diputats i afirmen que la recorreran “fins on calgui”, ja que relegaria la Generalitat a “una funció purament gestora”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article