Igualtat amplia l’ús de polseres telemàtiques a agressors sexuals davant les rebaixes de penes

El Ministeri va donar la instrucció al desembre perquè s’atenguin les peticions judicials en 24 hores


El Ministeri d’Igualtat ha ordenat ampliar el control amb polseres telemàtiques a agressors sexuals en casos en què per aplicació de la llei del ‘només sí és sí’ es revisi a la baixa la pena i s’excarceri de forma “inesperada”. Ho ha explicat aquest dimarts a la tarda la delegada del govern espanyol contra la violència de gènere, Victoria Rosell, en l’acte de presentació de l’estratègia estatal per combatre les violències masclistes 2022-2025.

Rosell ha concretat que al desembre va comunicar aquesta instrucció a la fiscalia i al CGPJ, que estableix que s’hauran d’atendre en 24 hores aquestes peticions judicials d’instal·lació de dispositius per protegir les víctimes afectades per aquestes rebaixes de condemna per violència sexual.

Fins ara, les polseres telemàtiques només es contemplaven per a casos de violència de gènere, però no per a altres formes de violència masclista, com la sexual. La llei del ‘només sí és sí’ ho amplia, però el nou contracte per incloure totes les casuístiques encara no s’ha licitat. Es farà aquest any i entrarà en vigor el febrer de 2024.

Mentrestant, les víctimes afectades per revisions a la baixa de penes per la llei del ‘només sí és sí’ també s’hi podran acollir si ho demanen elles o el ministeri públic. Rosell ha explicat que, per ara, no li consta que ja s’hagi establert aquest mecanisme a aquesta mena de víctima.

A finals de 2022, hi havia més de 3.000 dispositius de control telemàtic, que consisteix en la instal·lació d’aquest geolocalitzador que alerta la policia si l’agressor s’aproxima a la víctima. De cara a aquest 2023, el contracte actual preveu que puguin arribar a 4.296. Rosell ha remarcat que fins ara cap dona que ho dugui ha estat assassinada.

Crítica a Castella i Lleó

D’altra banda, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha carregat contra el protocol antiavortista de Castella i Lleó i ha advertit que no és suficient amb “aturar els reaccionaris” com “Gallardo i Mañueco”, sinó que cal “avançar en drets” i que la nova llei de l’avortament entri en vigor.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article