Metges de Catalunya i Salut diuen que comparteixen “diagnòstic” i “objectiu”, però de moment es manté la vaga

Segons l’organització sindical, cal més concreció i una calendarització i falta “molt camí per recórrer”


Metges de Catalunya (MC) i Salut han constatat aquest dimecres que comparteixen “diagnòstic” i “objectiu” per millorar el sistema sanitari públic i es tornaran a reunir dilluns vinent. El secretari general del sindicat, Xavier Lleonart, ha explicat que hi ha voluntat d’arribar a entesa, però que de moment això no atura cap de les mobilitzacions previstes el 25 i el 26 de gener. Segons l’organització sindical, cal més concreció i una calendarització i falta “molt camí per recórrer”. El sotsdirector del CatSalut, Alfredo García, ha assenyalat que el Departament ha lliurat al sindicat una proposta per escrit a MC i n’esperen la valoració de cara a dilluns.

García no ha revelat detalls del text, però ha indicat que concreta aspectes “de professionalisme” i no retributius. “Hem fet propostes molt concretes”, ha apuntat el sotsdirector del CatSalut, que ha dit que la pilota està ara a la teulada del sindicat.

Per la seva banda, Lleonart ha afirmat que hi ha voluntat d’entesa, però ha insistit que cal més concreció. “Sobre els greus diagnòstics i problemes s’han de proposar solucions, i aquesta és la concreció que no tenim”, ha dit amb relació a aspectes com la formació continuada, la planificació o la retenció de talent mèdic, així com aspectes laborals.

“És un camí que hem de recórrer, falta molt treball per fer, però a hores d’ara estem millor que ahir perquè hi ha una via de diàleg obert i hi ha una comprensió i reconeixement mutu”, ha afegit.

Al seu torn, García ha explicat que Salut comparteix el diagnòstic i valoren la necessitat d’abordar problemes com la sobrecàrrega assistencial o la manca de professionals. A més, ha assegurat que s’estan elaborant dos plans, el pla estratègic de professionals i el pla d’accessibilitat, que pretenen millorar l’accessibilitat al sistema per part de la ciutadania.

També ha remarcat que la reunió s’emmarca en una línia de treball del Departament que ha obtingut com a resultat la signatura del tercer conveni col·lectiu de la sanitat concertada del SISCAT o la creació d’una taula d’harmonització de tot el sistema públic, entre altres.

Es manté la vaga

De moment, però, MC manté la vaga de facultatius de la sanitat que va anunciar fa prop de dos mesos, a finals de novembre, quan va fer una crida als facultatius a sumar-s’hi per encapçalar “una mobilització històrica” per reconstruir el sistema. Ja llavors van instar la conselleria a arribar a un acord per evitar la vaga i van considerar que hi havia marge per a la negociació.

La crida de vaga va dirigida als 25.000 metges que el sindicat calcula que treballen al sistema sanitari públic de Catalunya, en tots els àmbits assistencials. Entre les reivindicacions hi ha contractar més metges per al sistema públic de salut, millores salarials o “dignificar” les consultes per assegurar la qualitat assistencial, amb agendes “raonables”.

Després de l’anunci de convocatòria de vaga fet per Metges de Catalunya, la Mesa Sindical de Sanitat —una agrupació de diversos sindicats— va sumar-se a les mobilitzacions i va cridar tots els sanitaris, i no només els metges, a fer vaga. Precisament aquest dimecres la Mesa Sindical de Sanitat ha lamentat que Salut no els hagi inclòs en les negociacions, com sí que ha fet amb MC.

Els psicòlegs clínics s’hi sumen

Per la seva banda, l’Associació Catalana de Psicòlegs Clínics i Residents (ACAPIR) ha anunciat en un comunicat que s’adhereixen a la vaga. Asseguren que, com a facultatius, també pateixen les conseqüències de la sobrecarrega de treball, les llistes d’espera i una manca de recursos que asseguren s’ha accentuat en els darrers anys.

La presidenta de l’ACAPIR, Paola Punsoda, considera que la situació actual es deu a problemes estructurals resultants d’una manca d’interès i d’una “incapacitat” per a la planificació efectiva dels recursos sanitaris necessaris. Els psicòlegs alerten que la situació actual és “insostenible”.

Així, l’associació reclama una millor planificació dels recursos dirigits a l’atenció psicològica de la població a curt, mitja i llarg termini, un augment de les places de psicòlegs interns resident fins a duplicar les actuals, poder oferir visites de seguiment de com a mínim 45 minuts (mitja hora actualment) i almenys cada dues setmanes. I és que, com explica l’organització, ara mateix s’ofereix una sessió de mitja hora cada dos mesos. 

Per últim, demanen deixar de banda “missatges propagandístics” sobre salut mental i evitar una demanda “difícilment assumible” sense el reforç d’especialistes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article