Un nou sistema de realitat virtual permet escurçar la recuperació i l’estada de pacients a les UCI

Una empresa catalana ha creat el dispositiu, que permet manipular imatges amb les mans, i l’ha testat al Parc Taulí de Sabadell


L’empresa catalana Eodyne Systems ha desenvolupat un sistema de realitat virtual que redueix el temps de recuperació que necessita un pacient a les unitats de cures intensives (UCI) dels hospitals i, per tant, la seva estada. Es tracta d’un dispositiu dotat d’una càmera i una pantalla que el pacient manipula a distància movent els braços i les mans des del llit, i que permet treballar la mobilitat, la memòria o l’atenció a través de jocs. Les proves, que s’han fet a l’hospital Parc Taulí de Sabadell, demostren que es pot reduir l’estada en uns 1,3 dies de mitjana per pacient. ACCIÓ ha destinat una ajuda de 70.000 euros per dur-ho a terme, amb la previsió que es pugui implementar als hospitals en un termini de dos anys.

El sistema es basa en tecnologia de realitat virtual i intel·ligència artificial, que permet als pacients de les UCI dur a terme exercicis personalitzats amb els braços en un context de gamificació. L’aplicació es fa tenint en compte que el pacient pot tenir una mobilitat més o menys reduïda, que el seu cos està cobert pel llençol i que pot estar connectat a màquines, com ara sistemes de respiració assistida.

L’objectiu d’aquest projecte tecnològic és reduir les seqüeles cognitives que els usuaris poden desenvolupar arran de la seva estada a la unitat, fet que pot contribuir a reduir el temps de recuperació en una mitjana d’1,3 dies. “El sistema fa servir la visió per computador per proposar exercicis al pacient per recuperar les capacitades de coordinació motores bàsiques i la retenció de la memòria, que de vegades queden afectades en processos quirúrgics i de recuperació”, detalla el secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos.

De fet, ACCIÓ ha destinat un ajut de 70.000 euros a l’empresa que ha desenvolupat el sistema, Eodyne Systems, en el marc del programa Nuclis d’R+D empresarial de l’agència, i que ha permès a la firma fer el primer pas per desenvolupar i testejar la seva tecnologia en 15 pacients crítics de l’hospital Parc Taulí de Sabadell. En aquest centre, però, ja s’havia dut a terme un projecte previ fent ús de la realitat virtual, batejat com Enric, i que es va testar en 72 pacients crítics.

“Aquell projecte era un prototip clínic i, amb l’ajuda del programa Nuclis, hem pogut convertir-lo en un producte i provar-lo”, explica el CEO d’Eodyne Systems, Santiago Brandi. El programari de realitat virtual que ha desenvolupat l’empresa s’anomena RGS-UCI, i conjuntament amb l’ús de la intel·ligència artificial permet oferir aquest procés de neurorehabilitació combinant l’exercici cognitiu amb la funció motora.

Una càmera amb visió per computació detecta els moviments dels braços del pacient i mitjançant una pantalla proposa exercicis personalitzats que treballen aspectes com la mobilitat, la memòria, l’atenció o la velocitat de processament. Amb un format de joc, es plantegen funcions basades en seguir objectes i agafar-los.

Millora directa del pacient

Les proves fetes demostren que el pacient experimenta una clara millora, fet que agilita el procés de sortida de les cures intensives. “L’estada a l’UCI és un moment estressant, i és normal sentir sentiments com la por, la incertesa, ansietat, tristos i depressió”, detalla Sole Fernández, investigadora de neuropsicologia del Taulí

Les proves fetes, però, demostren que el pacient s’estimula més aviat, de manera que la seva estada, a banda de fer-se més planera, s’escurça, permetent al pacient pujar a planta, on el règim de visites és més flexible. Això suposa un estalvi econòmic per a l’hospital, però també té un impacte directe en el pacient tant a escala emocional com cognitiva.

Sector en expansió

El projecte demostra la capacitat del sistema català de recerca clínica per transferir coneixement al sector productiu, concretament en aquest cas a través d’Eodyine Systems, empresa derivada de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i que treballa conjuntament amb el Parc Taulí des de fa uns anys per accelerar la recuperació de pacients.

S’emmarca en el sector de negoci de la salut digital, en una fase de creixement anual prevista del 16% i que a Catalunya factura uns 438 milions d’euros. Tot i ser un sector molt jove en què el 72% de les empreses que hi operen tenen menys de deu anys, ja hi ha unes 267 companyies treballant-hi, fet que genera més de 3.000 llocs de treball.

En el cas concret d’Eodyne Systems, actualment està treballant per aconseguir els certificats mèdics necessaris per fer del seu sistema un dispositiu mèdic oficial i poder comercialitzar-lo tant a la xarxa d’hospitals públics com privats. La previsió és que en un termini de dos anys la firma pugui obtenir el producte final, la certificació mèdica i la validació clínica per a poder-se implantar en centres hospitalaris.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article