Benestar Social i l'Ajuntament de Salt concreten un Pla especial d'actuacions per reforçar la convivència i la cohesió social

Formació, participació i coneixement mutu són els tres eixos dels projectes que es desenvoluparan durant el 2011


El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, i l'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, han concretat un conveni de col·laboració que estableix les bases i els projectes d'actuació d'un Pla especial als barris per a reforçar la cohesió social i la convivència. El Pla s'estructura en tres eixos: formació, participació i coneixement mutu. El conseller Cleries ha anunciat que "des de la Generalitat s'ha creat un Grup de treball i seguiment, coordinat pel Departament de Benestar Social i Família, en el qual participen també altres departaments com són: Interior, Ensenyament, Justícia, Empresa i Ocupació i Territori i Sostenibilitat".


Els objectius principals del pla són:

- Garantir la igualtat d'oportunitats amb la promoció de l'èxit escolar i la millora del capital educatiu de les famílies.

- Potenciar la formació i el coneixement mutu entre les persones nouvingudes i la població autòctona.

- Promoure l'associacionisme i la participació juvenil.

- Facilitar la formació, la orientació i la inserció laboral, especialment entre el col·lectiu de joves.


Per tal d'aconseguir-ho, s'han previst diferents projectes, alguns de nova creació i d'altres ja existents que es reforçaran.

Salt compta, segons dades de padró a juliol de 2010, amb 30.999 habitants dels quals un 43,7% tenen nacionalitat estrangera. D'aquests, un 52,9% tenen entre 0 i 29 anys, fet que demostra el pes específic que tenen els joves d'origen estranger entre el conjunt de la població. Per col·lectius, els més importants pel que fa a quantitat són el marroquí, el gambià, l'hondureny, el malià i el senegalès.
 
El Pla especial és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Benestar Social i Família; el Ministeri de Treball i Immigració; la Unió Europea i l'Ajuntament de Salt, finançada a través del Fons europeu per a la integració i la Generalitat de Catalunya. Enguany també es duu a terme a Badalona, l'Hospitalet de Llobregat, Terrassa i el Vendrell amb una inversió total de 2,5 milions d'euros. En el cas de Salt, el pressupost és de prop de 374.000 euros. 
 
El Grup de treball i seguiment "impulsarà actuacions coordinades amb l'Ajuntament de Salt, que complementaran el Pla esmentat", unes actuacions que respondran a les prioritats marcades en les reunions que han mantingut aquests dies el delegat del Govern a Girona i l'alcaldessa de Salt.Tal com ha explicat el propi conseller de Benestar Social i Família, "seran actuacions a curt, mitjà i llarg termini poc publicitades, però que volem que els ciutadans i ciutadanes percebin pels seus resultats".
 
El conseller ha destacat que "Salt és un exemple de convivència. Un punt de trobada de l'esforç d'acollida per part d'uns i de l'esforç d'integració per part d'altres. Fets puntuals i aïllats no poden deslluir aquesta realitat".
 
Per acabar, el conseller ha afirmat que tant el Pla presentat avui com les actuacions que impulsi el Grup de treball i seguiment, responen a "la voluntat de les administracions d'aportar eines eficaces per facilitar i afavorir la tasca de cohesió que porten a terme els ciutadans i ciutadanes de Salt".


Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article