Educació no veu marge per negociar ara altres temes més enllà de la reversió de les retallades

Els sindicats volen “pressionar al màxim” però alguns proposen consultar als docents si arribar a un acord o fer vaga


El Departament d’Educació no veu “marge” per incorporar més temes en les negociacions amb els sindicats per revertir les retallades a les portes de la convocatòria de vaga, prevista pel 25 i 26 de gener. A la sortida d’una reunió amb els sindicats, la secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, ha defensat que la proposta actual posaria “fi” a les retallades i demana un “mínim exercici de realisme i pragmatisme”. Per la seva banda, els sindicats han explicat que ara com ara no estan rebutjant la proposta, però que volen “pressionar al màxim” perquè s’incorporin altres temes com negociar el calendari escolar. Alguns sindicats com CCOO proposen consultar als docents sobre si arribar a un acord amb el departament o anar a la vaga.

La secretària general d’Educació i la directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, han encapçalat la reunió amb els sindicats —USTEC, CCOO, UGT, Intersindical, Professors de Secundària (Aspepc), CGT i USOC—, aquest dijous a la seu de la conselleria.

A la sortida, Gomà ha recordat que el setembre van signar amb els sindicats l’acord per reduir una hora lectiva als professionals, fet que ha implicat la incorporació de 3.566 docents aquest gener, i que el que tenen ara sobre la taula és la segona part per revertir les retallades.

Segons ha explicat als periodistes, el departament ha proposat recuperar el primer estadi docent a sis anys a partir del desembre del 2023, és a dir, que el primer suplement retributiu per anys treballats es torni a percebre quan se’n compleixin sis i no nou, com és ara.

A més, el departament assegura que tenen al calendari del curs 2024-25 la reducció de dues hores lectives per als majors de 55 anys i que també ofereixen un complement salarial perquè els professors de formació professional (FP) s’equiparin als de secundària. Gomà ha defensat que amb aquestes mesures es “tancaria l’època de les retallades” dels últims anys en el sector de l’educació.

“Un pas endavant”, però no suficient

Per la seva banda, els sindicats han valorat el “pas endavant” del departament, però consideren que hi ha altres elements importants que també han d’entrar en les negociacions, ha assenyalat la portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, en una intervenció en representació de totes les organitzacions davant els mitjans de comunicació que esperaven a l’entrada de la conselleria.

Així, els sindicats també volen negociar el calendari escolar. Segura ha puntualitzat que ja no demanen la retirada de l’ordre del calendari i que ara la reclamació passa per “blindar el juliol”. Fonts sindicals apunten que “blindar el juliol” significaria reservar-lo a la formació i que això quedi per escrit. També volen enviar un “missatge de tranquil·litat” als interins que no aconsegueixin plaça en el procés d’estabilització que hi ha en marxa, ha indicat Segura.

Sobre el calendari escolar, Gomà ha assegurat que estan oberts a parlar-ne i que en les setmanes vinents convocaran els sindicats a la mesa i al Consell Escolar per compartir els resultats d’una avaluació que han fet i debatre les fórmules per compensar-ne l’avançament. Aquest any el curs escolar es va avançar una setmana el setembre, un aspecte que per als sindicats va ser la gota que va fer vessar el got i que va desembocar en diverses jornades de vaga el curs passat. Pel que fa al procés d’estabilització, la secretària general ha dit que primer han d’executar el procés.

Consultar als docents arran de la vaga

Alguns sindicats plantegen fer una consulta als docents sobre l’acord que els proposa Educació i preguntar si són partidaris de subscriure’l o bé continuar amb les mobilitzacions. Des de CCOO volen que la consulta sigui unitària de tots els sindicats. Aquesta organització ha impulsat una consulta entre els seus afiliats, però defensa que tots els docents —uns 85.000 al sistema públic— “tenen dret a tenir veu” en el conflicte.

Altres sindicats com UGT estan estudiant si sumar-se a la consulta, que seria telemàtica i que s’hauria de fer en els pròxims dies, ja que la vaga és la setmana que ve. El sindicat convocant de la vaga és USTEC i s’hi han sumat la CGT i la Intersindical. Aquest divendres s’hi ha sumat també Professors de Secundària, tot i que han criticat que USTEC convoqués de manera “unilateral” l’aturada, “trencant la unitat sindical” d’aquesta manera. Els altres, de moment, no han confirmat si secunden o no la convocatòria.

Educació espera ara que els sindicats facin els seus processos per avaluar la proposta que hi ha sobre la taula, però, de la reunió d’aquest dijous, no se n’ha sortit amb una nova data per continuar negociant en els dies entrants, segons han indicat tant el departament com els sindicats. USTEC espera que siguin convocats com a comitè de vaga la setmana que ve.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Georgina Casellas Manresa
1.
És a dir, si es rebutja no som realistes. I si s'accepta som realistes i pragmàtiques i pragmàtics.
Sra. Gomà, tema estadis a 6 anys, d'acord, tema de l'1 hora d'acord però:
- FAS què de què, eh? Fons d'Acció Social
- Pla de pensions, les males llengües diuen que un sindicat que cada vegada perd més pistonada va acceptar a canvi de no altres coses. Vull dir que no es fan aportacions.
- Llicències retribuïdes per estudis. Les varen eliminar.
- Segons el cos funcionarial, es va baixar el sou un 5% o 7% a educació o ensenyament.
- Calendari escolar, més formació, ....
Bé, ja es veurà si s'accepta o no les coses que a la Mesa de negociació s'estan proposant.
  • 0
  • 0

Comenta aquest article