El SOC finança 630 contractes de treball per a persones en situació administrativa irregular

L’objectiu de la línia de subvencions ACOL és afavorir l’arrelament de persones estrangeres amb problemes d’accés al món laboral i en risc d’exclusió social


El Departament d’Empresa i Treball, a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), ha obert una nova convocatòria de la línia de subvencions ACOL de foment de la contractació de persones en situació administrativa irregular que compleixen els requisits per tramitar un arrelament social. S’hi destinarà una partida de 19 milions d’euros que finançarà uns 630 contractes de treball a entitats sense ànim de lucre, ajuntaments i consells comarcals per a persones amb dificultat d’accés al món laboral i en risc d’exclusió social, pels obstacles a l’hora de regularitzar la seva situació administrativa.

Els contractes que es finançaran seran d’un any i a jornada completa, per tal de complir amb un dels principals requisits que la llei d’estrangeria demana a les persones migrades extracomunitàries per poder aconseguir l’autorització de residència i treball. En finalitzar el contracte de treball, si les persones participants compleixen els requisits, poden renovar el seu permís de residència i treball amb una durada de dos anys. Les entitats sense ànim de lucre, ajuntaments i consells comarcals que es beneficiïn de les subvencions acompanyaran la persona contractada en el seu procés de regularització, si es considera necessari.

Els requisits que es demanen per accedir a un contracte a través de la línia ACOL són: ser persona extracomunitària i no familiar d’un ciutadà de la Unió Europea, un mínim de tres anys empadronats a l’Estat espanyol (els dos darrers han de ser a Catalunya) i no tenir antecedents penals. En el procediment d’atorgament de les subvencions es valorarà el grau de vulnerabilitat de les persones que les entitats proposin contractar, a partir de la seva situació familiar —si hi ha familiars que depenguin econòmicament de la persona a contractar, si hi ha situacions de discapacitat o si és una família monoparental—, la disposició o no d’un certificat d’acollida, el temps de residència i altres situacions, com ser dones en situació de violència masclista, víctimes de tràfic d’éssers humans o no tenir llar.

El secretari de Treball, Enric Vinaixa i Bonet, assenyala que, a través d’aquestes subvencions, les persones en situació d’irregularitat administrativa “poden tenir un contracte laboral estable i regularitzat i fer possible l’arrelament i la integració a la nostra societat”. Per la seva banda, la secretària d’Igualtats, Mireia Mata Solsona, destaca que “l’ACOL no és només una oportunitat de feina: és una oportunitat de vida, perquè ofereix a persones que viuen en situació d’irregularitat no desitjada la possibilitat de poder viure i treballar sense el temor constant a ser considerades persones de segona categoria”.

El termini de sol·licituds de les subvencions d’aquesta convocatòria finalitzarà el 10 de febrer. Les actuacions subvencionables s’han d’iniciar a tot tardar el 30 de desembre de 2023 i hauran de finalitzar com a màxim el 29 de desembre del 2024. En total, les convocatòries anteriors han permès la contractació de 1.046 persones.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article