Un miler de sanitaris es manifesten a Barcelona en la primera jornada d’una setmana de mobilitzacions

La protesta, convocada per la Intersindical, agrupa infermeres, llevadores i altres treballadors del sistema de salut


Un miler de sanitaris s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume i han marxat fins al Parlament, per reclamar millores en el sistema de salut, com mesures davant la pressió assistencial o millors condicionals laborals. Aquesta és la primera de les dues jornades de vaga convocades per la Intersindical, aquest dimarts i dimecres. Infermeres, llevadores, auxiliars d’infermeria (TCAI) i altres col·lectius s’han concentrat davant el Palau de la Generalitat per recalcar que són “imprescindibles”. “O comencem a sacsejar la situació o no ens en sortirem”, ha advertit Nèstor Sastre, de la Intersindical. Aquesta és la primera mobilització d’una setmana amb diverses convocatòries de vaga, de sanitaris, docents i també taxistes.

La vaga convocada per la Intersindical s’adreça a tots els treballadors de l’àmbit sanitari i sociosanitari i s’hi han adherit el sindicat Infermeres de Catalunya i altres col·lectius. “No som metges, som infermeres”, “més bates i menys corbates” i “ja n’hi ha prou”, són alguns dels càntics que han pronunciat els professionals de la salut que s’han sumat a la protesta. Els sanitaris s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume mentre se celebrava el Consell Executiu del Govern i posteriorment s’han desplaçat fins al Parlament per fer sentir la seva veu. Un miler de persones han participat en la mobilització, segons el balanç final que ha fet la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB).

Nèstor Sastre, coordinador de sanitat de la Intersindical, ha explicat que la manifestació, que arriba un dia abans de la primera jornada de vaga prevista per Metges de Catalunya, l’han convocat precisament per diferenciar-se d’aquest altre sindicat. Així, ha defensat que “a la sanitat no només hi ha una categoria professional, sinó que n’hi ha moltes”. Tot i això, ha remarcat que no tenen “cap contraposició” amb les mobilitzacions previstes per Metges de Catalunya —que aquest dimarts encara negociava amb el departament de Salut— dimecres i dijous d’aquesta setmana i els dies 1, 2 i 3 de febrer. “És una vaga absolutament legítima i que defensa uns drets igual de raonables”, ha considerat.

Demanen “sacsejar” la situació actual

Pel que fa a les reivindicacions, Sastre ha enumerat algunes com la reducció de les ràtios o millores en les condicions laborals dels professionals. A banda, també ha remarcat el dèficit de pressupost, l’envelliment que pateix la societat catalana i la repercussió que aquest fet té en la sanitat perquè implica un augment dels costos fixos. “En som conscients i és un problema estructural que va més enllà de Catalunya, també afecta l’Estat”, ha assegurat el coordinador del sindicat, que ha demanat mesures per revertir la situació.

Així mateix, ha insistit que aquestes demandes són “col·lectives” i no pertanyen només a una determinada categoria professional. “La sanitat o la salvem tots o no la salvarà ningú”, ha advertit. Per això, ha demanat la col·laboració de la resta de sindicats: “O comencem a sacsejar la situació o no ens en sortirem”, ha valorat Sastre que ha alertat que la situació “cada cop va a pitjor”. Per tot plegat ha dit que aquest deteriorament s’ha d’aturar: “No ens ho podem permetre ni com a sanitaris ni com a societat”, ha etzibat.

Sastre també s’ha referit a les relacions amb Salut i ha dit que encara no han mantingut contactes amb conselleria. Tot i això, ha apuntat que preveuen iniciar-los ben aviat i poder començar a programar alguns elements. “No té sentit anar deteriorant la situació i cal prendre mesures urgents ja”, ha remarcat.

Tot i que s’ha mostrat comprensiu i ha dit que entenen que “la situació és complexa de gestionar”, ha manifestat que hi ha aspectes que ja es podrien tirar endavant. Per exemple, ha recordat que hi ha punts de l’Estat on les hores de feina laborals s’han reduït a 35. “És un element que té un cost, però que la gent ho veuria com un pas de millora important. Ja corre pressa, estem en temps de descompte i anar allargant la situació i anar deteriorant el sistema no ajuda a ningú”, ha sentenciat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article