Salut admet una afectació “important” de la vaga i crida el sector a trobar el “desllorigador” plegats

El director del Catsalut, Ramon Canal, afirma que l’activitat assistencial programada s’ha reduït a la meitat


El Departament de Salut ha admès aquest dimecres al vespre una afectació “important” de la primera jornada de la vaga al sector sanitari. En una atenció als mitjans, el director del Catsalut, Ramon Canal, s’ha mostrat convençut, però, que les reivindicacions dels professionals de la salut tenen “solució” i ha fet una crida a tots els afectats a buscar el “desllorigador” de manera conjunta. Canal ha explicat que l’activitat assistencial programada s’ha reduït a la meitat, i ha posat de manifest que l’equip que està al capdavant del Departament des de fa tres mesos treballa per donar resposta als dos vessants de les reivindicacions, el que fa referència a les qüestions organitzatives i el que posa el focus en les millores laborals.

Canal ha detallat que l’adhesió a la vaga s’ha deixat sentir als centres d’atenció primària i als hospitals, a banda de l’activitat assistencial programada. El director del CatSalut també ha dit que els serveis mínims han funcionat “amb normalitat” i ha agraït la “responsabilitat” dels facultatius que els han dut a terme.

“Estem treballant per revertir aquesta situació”, ha assegurat Canal, que ha afegit que el Departament entén el “descontentament” dels professionals. En aquest sentit, ha reiterat que en aquests tres mesos s’han treballat les diferents àrees de reivindicacions, i ha recordat el conveni de la sanitat concertada, Siscat, o la taula de negociació del conveni col·lectiu de l’ICS.

En tot cas, Canal ha admès que queda feina per fer. “Haurem de treballar en els temes organitzatius, sens dubte, per garantir l’accessibilitat al sistema sanitari”, ha explicat. “Haurem de garantir que la ciutadania pugui anar als centres d’atenció primària en un temps que sigui l’indicat, i les llistes d’espera haurem de revertir-les”, ha afegit.

Totes aquestes mancances, així com les de professionals, s’han de treballar, ha dit el director del Catsalut, amb “tots els estaments sanitaris”. I després d’admetre que la vaga —que ha afirmat que ja estava plantejada quan l’equip actual va arribar al Departament— s’ha produït “perquè no hem arribat a acords”, s’ha mostrat convençut que la situació té “solució” i que entre tots els actors es trobarà el “desllorigador”.

Finalment, ha indicat que és “bo” que el divendres les diferents parts es tornin a trobar per poder continuar parlant de les reivindicacions del sector tant en l’àmbit organitzatiu com en el laboral.

Un 70% de participació en la vaga el matí de dijous

Metges de Catalunya ha assegurat que, de mitjana, el 70% dels facultatius han fet vaga aquest dijous en el torn de matí. Es tracta de la segona jornada d’aturada convocada pel sindicat, que va xifrar el seguiment de la primera, aquest dimecres, en un 75%.

Aquest dijous està prevista una mobilització des de la plaça Sant Jaume fins al Parlament. En paral·lel, també hi ha una concentració convocada per sindicats educatius davant del Departament d’Educació, ja que els docents també estan cridats a la vaga.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article