La vaga de docents i sanitaris s’estén per Catalunya en la tercera jornada de protestes

Milers de professionals es manifesten a Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida, a l’espera de la convocatòria unificada de dissabte


La tercera jornada de vaga de la sanitat i l’educació pública ha estat marcada per les concentracions que s’han produït arreu de Catalunya. Milers de docents i sanitaris s’han tornat a manifestar a Barcelona, com també ho han fet a Girona i Tarragona —on les protestes han concentrat prop de mig miler de manifestants—, així com a Lleida. La més nombrosa ha sigut la de Metges de Catalunya, que ha aplegat unes 5.000 persones a la plaça Sant Jaume, segons la Guàrdia Urbana. Dissabte hi ha previst una concentració unitària a Barcelona, amb professionals de la sanitat, l’educació i agents socials.

Els metges i les metgesses han celebrat la seva darrera convocatòria de vaga davant del Palau de la Generalitat, on s’han congregat 9.300 facultatius segons el sindicat Metges de Catalunya (prop de 5.000 segons la Guàrdia Urbana). Des d’allà s’han dirigit cap al Parlament, per denunciar el “dèficit de professionals” del sector, que genera una gran sobrecàrrega assistencial, segons el sindicat. Els manifestants han baixat per Via Laietana i han començat a onejar les seves bates blanques quan han arribat davant de la cambra catalana, on han demanat a les representants polítiques que “donin la cara”.

Pel que fa a les professionals de l’educació pública, mig miler s’han concentrat el migdia de dijous a la seu del Departament d’Educació, a la Via Augusta de Barcelona, amb motiu de la segona jornada de vaga del sector. La protesta ha sigut menys nombrosa que la d’aquest dimecres, que van fer conjuntament amb els professionals sanitaris i que va aplegar 6.500 persones. Els manifestants han fet una crema simbòlica d’“imposicions” per criticar la política educativa del conseller Josep Gonzàlez-Cambray, en encendre una foguera amb cartells en defensa dels drets de l’escola pública i dels interins i en contra d’alguns aspectes com el nou currículum, la inseguretat laboral, les ràtios i l’infrafinançament. També han cremat pancartes on s’hi podia llegir “Bye, bye, Cambray”.

Concentracions a Tarragona, Girona i Lleida

A Tarragona, més de mig miler de persones s’han manifestat aquest dijous per exigir una sanitat i educació “pública” i de “qualitat” en la segona jornada de vaga convocada per la majoria dels sindicats i la tercera si es té en compte la convocatòria de dimarts de La Intersindical. La protesta ha arrencat a la plaça dels carros i ha recorregut els carrers de la Part Baixa fins a la Imperial Tarraco on ha confluït amb els manifestats convocats per la Plataforma Aturem Joan XXIII. Conjuntament, han enfilat fins al Departament d’Educació, on han llegit un manifest. Finalment, la majoria dels manifestants s’han dirigit cap als serveis territorials de Salut, mentre que membres de la plataforma s’han reunit amb l’alcalde Ricomà.

A Girona, unes 400 persones s’han manifestat aquest dijous al matí pels carrers de la ciutat, en una protesta conjunta entre personal sanitari i docent. La protesta ha sortit de la Delegació del Govern a Girona i ha passat per Jaume I, plaça de la independència, el carrer de Santa Clara i ha tornat a la seu de la Generalitat, on s’han fet els parlaments. Entre les reivindicacions de les sanitàries hi ha l’equiparació de convenis laborals entre les empreses públiques i les docents han reivindicat que el Govern reverteixi les retallades. La protesta gironina d’aquest dijous estava organitzada pels sindicats USTEC-STEs, CATAC-CTS, CGT Educació, CNT Ensenyament, COS, CSIF, FAPIC, FTC-IAC, Infermeres de Catalunya, PSI Lluitem!, SAE, Sindicat d’Estudiants, CCOO i la Intersindical.

En canvi, a Lleida han sigut desenes de treballadores de la sanitat pública que s’han concentrat aquest dijous al migdia davant dels serveis territorials de Salut per reclamar millores laborals, tant econòmiques com assistencials. “Hi ha dèficit de professionals i no tenim un temps de visites adequat”, ha assegurat Neus Pociello, pediatra de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, que tampoc entén per què costa tant arribar a un acord. Pociello recorda a directius i polítics responsables de millorar la situació que “ells també són pacients”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article