Salut alerta Metges de Catalunya que negociar salaris directament amb el departament és il·legal

Balcells assegura que pressupostàriament és “impossible” arribar fins a on demanen els sindicats


El conseller de Salut, Manel Balcells, ha garantit voluntat d’acord amb els metges per desconvocar les vagues de la setmana vinent, però ha alertat Metges de Catalunya que serà impossible si insisteixen a pactar un increment salarial directament amb el Departament, ja que això és “il·legal”. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha explicat que això s’ha de tractar a les taules de negociació dels convenis entre sindicats i empreses —ICS i Siscat— perquè així ho diu la llei. Tanmateix, Balcells creu que les vagues continuaran perquè “el malestar hi és”.

Balcells ha assegurat estar d’acord amb la necessitat de millorar els salaris dels professionals sanitaris, però ha afirmat que això no es pot acordar a través d’un acord bilateral entre el sindicat Metges de Catalunya i la conselleria, perquè la llei no ho permet. “Per molta voluntat que tingui això no es pot fer”, ha manifestat. Sí que ha reconegut que el Departament pot “facilitar” millores que permetin aquests increments salarials i que, en aquest sentit, estan disposats a “traslladar i afavorir” que es donin.

En tot cas, ha alertat que pressupostàriament és “impossible” arribar fins a on demanen els sindicats, tot i que sí que ha acceptat que es poden aplicar pujades per millorar la situació.

El conseller ha dit, però, que aquest no és l’única reclamació que fan els professionals sanitaris i ha compartit també el diagnòstic sobre la sobrecàrrega assistencial. En aquest sentit, ha recordat que ha plantejat un pla de salut per abordar tots aquests temes i també que s’han fet propostes concretes per tal de treure burocràcia als facultatius. Tot plegat passa, segons Balcells, per un canvi de model assistencial que, per exemple, doni més paper a les infermeres. També accepta treballar per solucionar les agendes i que aquestes siguin “raonables”. En aquest sentit, ha obert la porta a pagar hores extra als metges que necessitin treballar més hores per completar la seva feina.

En tot cas, ha dit que totes aquestes mesures organitzatives es tractaran en el marc d’una taula de treball proposada als metges.

Nega que els professionals marxin fora

Una de les crítiques aquests dies durant les manifestacions dels professionals sanitaris ha estat que hi ha una fuga de professionals. Balcells ha negat que això sigui realitat en els termes que diuen els sindicats. Així, ha dit que només hi ha un 1,45% de metges que quan acaben d’estudiar se’n van a altres punts de l’estat i un 0,65% que se’n van a l’estranger. En els dos casos ha dit que es tracta majoritàriament de gent que era de fora de Catalunya, hi ve a formar-se i torna a casa seva un cop té la formació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article