El govern espanyol treballa en canvis a la llei del ‘només sí és sí' per resoldre els “problemes detectats”

Igualtat i autonomies conclouen que cal agilitzar l’accés a un habitatge i a l’IMV a víctimes de violència masclista


El govern espanyol treballa en canvis a la llei del ‘només sí és sí’, segons han confirmat fonts de la Moncloa. Aquestes fonts asseguren que s’hi està treballant arran de les reduccions de condemna a agressors sexuals aplicades per jutges en aplicació de la norma, “per garantir que no torni a succeir” i “resoldre a futur els problemes detectats”.

La llei del ‘només sí és sí’ va entrar en vigor el 7 d’octubre i estableix una nova definició del consentiment sexual i elimina la distinció entre abús i agressió sexual. Amb la norma en vigor, però, alguns jutjats van començar a reduir penes a agressors sexuals en aplicació de la norma. Aquesta mateixa setmana, per exemple, va sortir de la presó un dels agressors sexuals a qui l’Audiència de Lleida va rebaixar la pena aplicant la llei. Se li va reduir la condemna, imposada el 2010, de 15 a 9,5 anys de presó per dos delictes sexuals a dues noies de 17 anys i per un delicte de robatori amb violència.

Fonts de la Moncloa defensen la llei, que defineixen com una “conquesta” del moviment feminista, però constaten “alguns efectes no desitjats”. En aquest sentit, diuen conèixer i compartir “la preocupació social” que ha generat la reducció de penes. Ara bé, remarquen que la situació és “complexa” des del punt de vista tècnic i que, per tant, s’ha d’abordar amb “responsabilitat” i “deteniment”.

Les mateixes fonts indiquen que s’està treballant amb “molta seriositat i rigor” des que es van conèixer les primeres resolucions judicials “per garantir que no torni a succeir, resolent a futur els problemes detectats”.

Millorar els serveis d’atenció integral a les víctimes

Tanmateix, i en la línia d’actuacions previstes per abordar la violència masclista, l’executiu espanyol i les comunitats autònomes han conclòs que cal millorar la capacitat de les administracions de posar a disposició de les víctimes de violència masclista els serveis d’atenció integral que hi ha disponibles.

És el que han abordat en la reunió del comitè de crisi convocat pel Ministeri d’Igualtat aquest divendres per analitzar els últims casos d’assassinats masclistes.“Sabem que no estem arribant sempre a temps”, ha dit la titular d’Igualtat, Irene Montero, en roda de premsa després de la trobada. Un dels elements sobre els quals s’ha posat el focus és la situació de vulnerabilitat generada per la pobresa. Dues de les víctimes que s’han analitzat vivien amb el seu agressor per motius econòmics tot i haver-se separat.

La secretària d’Estat d’Igualtat, Ángela Rodríguez, ha explicat que cal aconseguir que en casos en què hi hagi una valoració de risc alt per part de les forces de seguretat i alhora vulnerabilitat econòmica, el contacte amb els serveis socials sigui automàtic.

Concretament, que siguin les administracions les que ofereixin a la víctima la possibilitat d’accedir a una alternativa habitacional i a l’Ingrés Mínim Vital (IMV) o altres prestacions econòmiques. Rodríguez ha remarcat que les administracions han de ser “proactives” i que l’accés a aquests recursos hauria de ser “automàtic”.

Rodríguez ha insistit que cal “agilitzar la intervenció” dels serveis socials perquè actualment no s’està aconseguint intervenir amb la “rapidesa necessària” per la lentitud dels tràmits burocràtics i el fet que la víctima els hagi de sol·licitar sense que se li atorguin directament.

D’altra banda, Igualtat també ha explicat que cal posar el focus en els problemes de salut mental d’agressors i víctimes així com en la necessitat que intervinguin centres de salut i farmàcies en la derivació de víctimes a punts d’atenció.

Les conclusions de la reunió d’aquest divendres no tindran aplicació immediata perquè encara hauran de ser ratificades per una conferència sectorial en què també participin les comunitats autònomes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article