Nou Pla per millorar l’atenció als infants en risc de desprotecció a Catalunya

Entre altres, contempla estendre al territori les unitats per a menors d’edat víctimes d’abusos sexuals i revisar l’acolliment residencial


El Pla de millora del sistema d’atenció a la infància i l’adolescència de Catalunya preveu destinar un pressupost de més de 97,6 milions d’euros fins al 2025 per impulsar accions com el desplegament del servei d’intervenció socioeducativa (SIS) per a casos en risc greu de desprotecció. El pla també contempla implementar a tot el territori les unitats per atendre infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals, les Barnahus; revisar l’acolliment residencial, i augmentar el nombre de famílies acollidores. En l’acte, la secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut, Núria Valls, ha destacat que el pla expressa el “compromís col·lectiu” amb els infants i adolescents.

Impulsat per la Secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut del Departament de Drets Socials, el pla s’ha presentat aquest dijous després d’un procés participatiu amb 1.500 persones amb professionals, infants, adolescents, joves i famílies que va arrancar el 2019. En l’acte de presentació al Palau de la Generalitat, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha assegurat que la política d’infància és una “prioritat central” del Govern.

El pla es basa en la prevenció de les situacions de risc; garantir la sostenibilitat del sistema de protecció; vetllar pels professionals i incorporar la perspectiva feminista i el reconeixement de l’orientació sexual i la identitat i l’expressió de gènere no normatives.

Aquest full de ruta preveu diverses accions com desplegar el servei d’intervenció socioeducativa a tot Catalunya, uns recursos amb caràcter diürn i no residencial per donar resposta a aquells casos en risc de desprotecció per actuar de forma preventiva i evitar la separació de l’infant o l’adolescent de la família i entorn habitual.

Drets Socials també preveu en el marc del pla models d’intervenció amb teràpies familiars especialitzades per preservar la unitat familiar, és a dir, evitar la separació del nucli dels infants en risc greu de desprotecció.

12 noves cases Barnahus

En el pla, el Govern planifica obrir 12 nous espais Barnahus en el període 2023-2025 per donar cobertura al territori català. En total, n’hi haurà 13. La Unitat integrada d’atenció als infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals es basa en el model Barnahus —casa dels infants en islandès—, que a Catalunya va començar a implementar-se amb una prova pilot a Tarragona el 2020.

L’objectiu és atendre de forma integral aquests infants; millorar la prevenció, detecció i intervenció de la violència sexual, i garantir el servei a tot el territori. Alhora, es vol sensibilitzar sobre aquesta xacra social.

Revisar el model residencial i més famílies acollidores

Els responsables del pla preveuen revisar en els anys vinents l’acolliment residencial per millorar la qualitat assistencial en els centres, així com la seva organització.

Una altra de les iniciatives és augmentar el nombre de famílies acollidores perquè més infants i adolescents visquin en família i reduir la pressió del sistema de protecció. Canviar el model actual perquè més infants creixin en una família és una llarga reclamació.

“Necessitem que molts d’aquests infants que estan al servei d’atenció puguin estar en famílies”, ha expressat Valls, que ha continuat: “Hem de fer una revolució del sistema d’acolliment i apel·lar a la solidaritat i les ganes de moltes persones que puguin acollir aquests infants”.

A més, el pla vol promoure l’acolliment especialitzat, que preveu buscar professionals de l’àmbit social o sanitari que vulguin acollir infants tutelats amb necessitats especials i específiques.

Un altre dels elements del pla és revisar les condicions laborals dels professionals d’infància i adolescència i garantir-ne la formació contínua i especialitzada. També, fer avaluacions externes del sistema i escoltar l’opinió dels infants tutelats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article